opeisen kindsdeel
7 juni 2004
Vraag nummer: 8569 (oude nummer: 4389)
Mijn vader is in maart 2002 overleden. Vervolgens is er nooit gesproken over het al dan niet opeisen van kindsdelen en over het al dan niet instemmen met het vruchtgebruik van de ouderlijke woning door mijn moeder. Voor zover ik weet is er geen testament, althans ik heb er nooit iets van gezien of gehoord. Door zeer ernstige prive-problemen (burn-out, scheiding, ontslagen, geen WW, ex-echtgenote die circa 100.000,-- heeft weggesluist van en/of effectenrekening, etc., etc.) heb ik mijn moeder om hulp gevraagd. Zij weigert me te helpen. Ik zou nu graag aanspraak willen maken op een klein deel van mijn kindsdeel ( 20.000,-- t.o.v. straks te erven circa 300.000,--). Ik wil mijn eigen moeder absoluut niet haar huis uitjagen of in problemen brengen, maar ik weet dat zij die 20.000,-- makkelijk kontakt kan maken en aan mij betalen.
Verder heb ik via deze site begrepen dat er een nieuwe wet (vanaf 1 jan 2003?) is die de rechten van langstlevende echtgenoten regelt. Kan ik nou wel of niet met succes een eerste aanspraak maken op een stukje kindsdeel?
Ik hoor graag uw reactie.
Met vriendelijke groet.
A. Nonimus
Antwoord:
Geachte heer,
Uw vader is overleden toen het oude recht nog gold. Onder het oude recht waren kinderen voor een gedeelte mede-eigenaar van alle goederen van de nalatenschap. De positie van de kinderen toen was dus veel sterker dan de positie voor overlijdensgevallen na 1 januari 2003. Onder het nieuwe recht is namelijk de positie van de langstlevende veel sterker.
Dus u heeft wel wat macht in handen, het is natuurlijk zeer de vraag hoe je daarmee moet omgaan. Daar kan ik u eigenlijk niet in adviseren. Er blijft nog altijd een groot verschil tussen recht hebben en recht krijgen. Voor dat laatste moet je vaak naar een rechter. Ik hoop dat het voor u niet zover komt.