Wij verzorgen uitvaarten
bekijk de reviews

Overlijden melden: 088 - 848 82 27

notariële of onderhandse akte

27 januari 2020

Vraag nummer: 59861

In een testament dat de wettelijk verdeling volgt staat dat de vaststelling van de geldvorderingen bij notariële akte moet gebeuren. De boedelbeschrijving kan in onderling overleg worden bepaald.
De nalatenschap bestaat uit bankrekeningen en een eigen huis. Moeder met 3 volwassen kinderen.
Vraag: Kan de vaststelling van de geldvordering ook met een onderhandse akte worden vastgesteld en ondertekend door alle erfgenamen? Zo neen, wat kan er gebeuren als dit wel wordt gedaan?

Antwoord:

Geachte heer/mevrouw,

Dat kan ik eigenlijk niet beantwoorden, want daarvoor is de tekst van het testament ook relevant. Het vaststellen van de vordering zal onder meer als bewijs dienen bij overlijden van de langstlevende om de 'aftrekposten' in verband met de erfbelasting alsdan op te geven. Een notariele akte heeft in beginsel dwingend bewijs.

Print deze pagina

Spelregels

Stel zelf een vraag

Wel verplicht, maar
wordt niet gepubliceerd.

×

Spelregels

De informatie in deze adviesrubriek is met grote zorgvuldigheid tot stand gekomen. De informatie is algemeen van karakter en niet van toepassing op individuele situaties en personen. De inhoud van de website mag niet worden beschouwd als een persoonlijk advies; de toepassing hangt af van ieders persoonlijke situatie. Om tot een gedegen afweging van belangen en vaststelling van de juridische consequenties van wensen en afspraken te komen, is telkens opnieuw een persoonlijke gesprek met de notaris van uw keuze noodzakelijk. Zowel de vraag als het antwoord zijn openbaar.

Notaris Van de Griend, Netwerk Notarissen en de daarbij aangesloten notarissen wijzen aansprakelijkheid voor eventuele onvolkomenheden, onjuistheden en gevolgen af. Evenmin zijn zij verantwoordelijk en aansprakelijk voor via hyperlinks (met onze site) verkregen informatie op externe websites.