Wij verzorgen uitvaarten
bekijk de reviews

Overlijden melden: 088 - 848 82 27

legitieme portie - móet je contact maken?

1 mei 2010

Vraag nummer: 13766 (oude nummer: 15686)

Ik ben van plan om mijn legitieme portie op te eisen na
het onlangs overlijden van mijn vader.

Er bestaat nogal een kloof in de familie en ik ben van drie kinderen als enige onterft. Het opeisen is een principekwestie.

Ik lees alleen overal dat er dan contact móet worden gemaakt met de erfgenamen voor informatie over het nalatenschap. Het vijandschap tussen ons is alleen dermate hoog dat ik het liever maar laat als ik inderdaad contact met de erfgenamen zou moeten opnemen. Het zou na lange tijd veel weer kunnen doen opwaaien en dat heb ik er niet voor over.

Mijn vraag is: zou een advocaat als tussenpersoon kunnen fungeren om dit voor mij te doen en regelen of zou ik er echt niet omheen kunnen?

Antwoord:

Geachte heer/mevrouw,

Er zal wel contact moeten komen/zijn, maar dat kan naar mijn weten wel door middel van het inschakelen van een derde partij. Als je aanspraak maakt op de legitieme portie, dan wordt je schuldeiser van de nalatenschap, dus moet je dat ook melden.

Print deze pagina

×

Spelregels

De informatie in deze adviesrubriek is met grote zorgvuldigheid tot stand gekomen. De informatie is algemeen van karakter en niet van toepassing op individuele situaties en personen. De inhoud van de website mag niet worden beschouwd als een persoonlijk advies; de toepassing hangt af van ieders persoonlijke situatie. Om tot een gedegen afweging van belangen en vaststelling van de juridische consequenties van wensen en afspraken te komen, is telkens opnieuw een persoonlijke gesprek met de notaris van uw keuze noodzakelijk. Zowel de vraag als het antwoord zijn openbaar.

Notaris Van de Griend, Netwerk Notarissen en de daarbij aangesloten notarissen wijzen aansprakelijkheid voor eventuele onvolkomenheden, onjuistheden en gevolgen af. Evenmin zijn zij verantwoordelijk en aansprakelijk voor via hyperlinks (met onze site) verkregen informatie op externe websites.