Wij verzorgen uitvaarten
bekijk de reviews

Overlijden melden: 088 - 848 82 27

legitieme portie en gemeenschap van goederen

14 juni 2006

Vraag nummer: 10371 (oude nummer: 8120)

Mijn vader is pas overleden hij heeft mijn oudste zus als enig erfgenaam benoemd.
Nu is het ingewikkeld ik wil namelijk aanspraak maken op mijn legitieme portie maar ik lig momenteel in scheiding nu eist mijn ex een deel van het legitieme portie op ( wij zijn in gemeenschap van goederen getrouwd)
Kan dit zomaar mijn vader heeft namelijk in het testament gebruik gemaakt van de uitsluitingsclausule 1:94 lid1. mijn vraag is dus of mijn ex inderdaad aanspraak op een gedeelte van mijn legitieme portie kan maken

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Dat hangt erg af van de formulering van de clausule. Als er staat al wat mijn erfgenamen of legatarissen verkrijgen enz. dan is het denk ik niet privé. Als er staat: al wat verkregen wordt uit mijn nalatenschap enz. dan is het denk ik wel privé.

Voor beroep op lp staat als ik me niet vergis 5 jaar, dus dat levert wellicht nog wat tijd op om één en ander te doen ná scheiding. Vraagt u dat voor de volledigheid nog even na bij uw notaris!!

Print deze pagina

×

Spelregels

De informatie in deze adviesrubriek is met grote zorgvuldigheid tot stand gekomen. De informatie is algemeen van karakter en niet van toepassing op individuele situaties en personen. De inhoud van de website mag niet worden beschouwd als een persoonlijk advies; de toepassing hangt af van ieders persoonlijke situatie. Om tot een gedegen afweging van belangen en vaststelling van de juridische consequenties van wensen en afspraken te komen, is telkens opnieuw een persoonlijke gesprek met de notaris van uw keuze noodzakelijk. Zowel de vraag als het antwoord zijn openbaar.

Notaris Van de Griend, Netwerk Notarissen en de daarbij aangesloten notarissen wijzen aansprakelijkheid voor eventuele onvolkomenheden, onjuistheden en gevolgen af. Evenmin zijn zij verantwoordelijk en aansprakelijk voor via hyperlinks (met onze site) verkregen informatie op externe websites.