kindsdeel van oma en opa
7 maart 2007
Vraag nummer: 10935 (oude nummer: 8982)
Geachte heer/mevrouw.
Mijn moeder is ernstig ziek en vraagt zich nu af hoe het zit met de erfenis van haar vader. haar vader is overleden en had een langstlevenden testament, haar moeder leeft nog. Als mijn moeder nu eerder overlijd als mijn oma, betekent dat dan dat haar kindsdeel vervalt, of gaat dit dan automatisch naar mijn vader? (ze zijn in gemeenschap van goederen getrouwd) Volgens mijn oma, zijn er voor de drie kinderen al bedragen vastgezet op rekeningen waar ook mijn oma niet aan kan komen. Kan dat? (dit staat niet vermeld in het testament) Tevens wil ik graag weten of er een uitzondering in de wet is die bepaalt als je een dodelijke ziekte hebt je het kindsdeel (evt met toestemming van mijn oma)
toch al eerder op kan eisen. Alvast hartelijk dank voor uw antwoorden. Mijn moeder zal u ook dankbaar zijn.
Groeten Shirley Boon.
Antwoord:
Geachte mevrouw,
Heeft u moeder al geerfd van haar vader (hoewel nog niet opeisbaar maar wel "vastgezet"), dan valt dat erfdeel in het vermogen en daarmee in de nalatenschap van uw moeder. Het zal daarmee vererven volgens de wet of volgens het testament van uw moeder (indien langstlevende dan gaat alles naar uw vader!).
Wat de nalatenschap van uw oma betreft: tenzij uw oma anders bepaalt zal de nalatenschap van oma via plaatsvervulling naar de kinderen van het voor haar overleden kind gaan (dus naar de kinderen van uw moeder als zij vóór uw oma overlijdt).