Wij verzorgen uitvaarten
bekijk de reviews

Overlijden melden: 088 - 848 82 27

kindsdeel uitbetalen

11 november 2010

Vraag nummer: 13989 (oude nummer: 16184)

Na overlijden van mijn moeder wil mijn vader de kindsdelen uitbetalen (aan mijn broer en mij). Er is geen testament , gewoon de wettelijke verdeling. Daarin staat dat kindsdelen niet uitbetaald hoeven worden. Maar het mag natuurlijk wel. Vader heeft een schuld aan mijn broer en mij. Kan hij nu gewoon zijn schuld inlossen door de kindsdelen uit te betalen ?
In al uw antwoorden hierover op uitvaart.nl wordt gesugereerd dat het dan mogelijk als schenking betiteld zou kunnen worden. Hoe zou dat kunnen als het al een wettelijk erfdeel is , een schuld van de langstlevende op het kind en ook nog successierecht vrij is bij uitbetaling na overlijden van de langstlevende ?
In ons geval is er verder niets bijzonders aan de orde , dus kan het gewoon overgemaakt worden door vader zonder fiscale consequentie ?

Antwoord:

Geachte heer,

Onverplicht betalen kan inderdaad betekenen dat er schenkingsrecht verschuldigd is omdat je als het ware afziet van het vruchtgebruik dat je als langstlevende hebt, omdat de vorderingen/rente zeer beperkt opeisbaar zijn.

Print deze pagina

Spelregels

Stel zelf een vraag

Wel verplicht, maar
wordt niet gepubliceerd.

×

Spelregels

De informatie in deze adviesrubriek is met grote zorgvuldigheid tot stand gekomen. De informatie is algemeen van karakter en niet van toepassing op individuele situaties en personen. De inhoud van de website mag niet worden beschouwd als een persoonlijk advies; de toepassing hangt af van ieders persoonlijke situatie. Om tot een gedegen afweging van belangen en vaststelling van de juridische consequenties van wensen en afspraken te komen, is telkens opnieuw een persoonlijke gesprek met de notaris van uw keuze noodzakelijk. Zowel de vraag als het antwoord zijn openbaar.

Notaris Van de Griend, Netwerk Notarissen en de daarbij aangesloten notarissen wijzen aansprakelijkheid voor eventuele onvolkomenheden, onjuistheden en gevolgen af. Evenmin zijn zij verantwoordelijk en aansprakelijk voor via hyperlinks (met onze site) verkregen informatie op externe websites.