Wij verzorgen uitvaarten
bekijk de reviews

Overlijden melden: 088 - 848 82 27

Kindsdeel overleden moeder

24 oktober 2013

Vraag nummer: 36080

LS,
In 1973 is mijn moeder overleden en niet snel daarna is mijn vader hertrouwd. Mijn stiefmoeder is een verschrikkelijk mens. Mijn vader is in maart van dit jaar overleden. Kunnen we op enige wijze aanspraak maken op een kindsdeel uit het eerste huwelijk (dus van mijn moeder)en / of van mijn vader?

Met vriendelijke groeten,

Arie Murk

Antwoord:

Geachte heer,

Dat lijkt mij in eerste instantie wel, hoewel strikt genomen eerst vastgesteld moet worden wat de situatie was bij overlijden van uw moeder. Was er een testament en zo ja wat stond er in omtrent de kindsdelen. Misschien was er geen testament en bent u al destijds via het erfrecht voor een (klein) gedeelte mede eigenaar geworden.

Nu bij overlijden van vader moet eigenlijk weer dezelfde vraag gesteld worden, hoewel er inmiddels nieuw erfrecht is, waardoor, indien er geen testament is van uw vader, één en ander anders kan uitpakken. De zogenoemde wilsrechten zijn daarbij een aandachtspunt.

Print deze pagina

×

Spelregels

De informatie in deze adviesrubriek is met grote zorgvuldigheid tot stand gekomen. De informatie is algemeen van karakter en niet van toepassing op individuele situaties en personen. De inhoud van de website mag niet worden beschouwd als een persoonlijk advies; de toepassing hangt af van ieders persoonlijke situatie. Om tot een gedegen afweging van belangen en vaststelling van de juridische consequenties van wensen en afspraken te komen, is telkens opnieuw een persoonlijke gesprek met de notaris van uw keuze noodzakelijk. Zowel de vraag als het antwoord zijn openbaar.

Notaris Van de Griend, Netwerk Notarissen en de daarbij aangesloten notarissen wijzen aansprakelijkheid voor eventuele onvolkomenheden, onjuistheden en gevolgen af. Evenmin zijn zij verantwoordelijk en aansprakelijk voor via hyperlinks (met onze site) verkregen informatie op externe websites.