Wij verzorgen uitvaarten
bekijk de reviews

Overlijden melden: 088 - 848 82 27

Kindsdeel of legitieme portie

9 januari 2014

Vraag nummer: 36954

Mijn moeder is 4 jaar geleden overleden, mijn vader heeft sinds enkele jaren een nieuwe (nog gehuwde) vriendin. Om diverse redenen leven mijn vader en ik (enig kind) al jaren in onmin.
Er was bij het overlijden van mijn moeder geen testament, ook geen eigen huis, maar ben er vrijwel zeker van dat er nu wél een testament is, met mijn 2 dochters (ook geen contact meer mee) als begunstigden.
Ik heb al jaren geleden aangegeven dat ik van een event. erfenis bij het overlijden van mijn vader af zal zien!
Mijn vraag is of ik (nog well) recht heb op mijn kindsdeel of een event. legitieme portie van mijn moeder, toen zij in december 2009 stierf, en of ik dat dan nu nog bij mijn vader zou kunnen opeisen.

Een moeilijke en ingewikkelde materie, tóch hoop ik dat u mij kunt adviseren!

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Indien er geen testament is gemaakt door uw moeder, is de wettelijke verdeling van toepassing. Indien u enig kind bent, was u erfgenaam samen met uw vader, maar heft uw vader alle eigendommen gekregen en hebt u een vordering op uw vader, opeisbaar in beginsel pas bij zijn overlijden.

Indien hij gaat hertrouwen zijn mogelijk de zogenoemde wilsrechten van toepassing.

Wat de inhoud van een eventueel door uw vader op te stellen testament is, kan pas worden vastgesteld bij zijn overlijden.

Print deze pagina

Spelregels

Stel zelf een vraag

Wel verplicht, maar
wordt niet gepubliceerd.

×

Spelregels

De informatie in deze adviesrubriek is met grote zorgvuldigheid tot stand gekomen. De informatie is algemeen van karakter en niet van toepassing op individuele situaties en personen. De inhoud van de website mag niet worden beschouwd als een persoonlijk advies; de toepassing hangt af van ieders persoonlijke situatie. Om tot een gedegen afweging van belangen en vaststelling van de juridische consequenties van wensen en afspraken te komen, is telkens opnieuw een persoonlijke gesprek met de notaris van uw keuze noodzakelijk. Zowel de vraag als het antwoord zijn openbaar.

Notaris Van de Griend, Netwerk Notarissen en de daarbij aangesloten notarissen wijzen aansprakelijkheid voor eventuele onvolkomenheden, onjuistheden en gevolgen af. Evenmin zijn zij verantwoordelijk en aansprakelijk voor via hyperlinks (met onze site) verkregen informatie op externe websites.