Wij verzorgen uitvaarten
bekijk de reviews

Overlijden melden: 088 - 848 82 27

Kindsdeel na overlijden hertrouwde vader

22 juni 2004

Vraag nummer: 8590 (oude nummer: 4443)

Mijn vader is overleden kort geleden. Mijn ouders zijn gescheiden en mijn vader is hertrouwd zo´n 22 jaar geleden en heeft bij zijn huidige vrouw ook 2 kinderen. Mijn zus en ik zijn uit mijn vaders eerste huwelijk.
Als alles over gaat naar de langstlevende, zijn vrouw..en zij komt te overlijden, hebben mijn zus en ik dan toch recht op ons kindsdeel? Wij zijn niet haar kinderen, onze halfbroers wel. En kan ik een kopie van een eventueel testament van mijn vader zo opvragen bij de notaris als ik die wil zien? Of mag dat niet? Wij krijgen namelijk geen enkele informatie van zijn vrouw hierover. De relatie met mijn vader was erg goed, de relatie met zijn vrouw wat minder omdat wij kinderen uit een eerder huwelijk zijn en zij dat bedreigend vond voor haar nieuwe gezin. Kunt u mij op weg helpen?Ik heb helaas niet het geld om een notaris zelf in te schakelen maar zou het fijn vinden als u mij op weg kan helpen. Ze zei namelijk ook dat mijn jongste broer pas een kopie van de overlijdensakte kreeg nadat hij in december 2004 18 wordt omdat dat voor die tijd via de rechtbank moet, dat vond ik erg raar, zeker omdat ze zei dat wij dus ook langer moeten wachten op die stukken. Klopt dit? Ik heb er een naar gevoel over.
Alvast bedankt.

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Uiteraard heeft u recht op een kopie van het testament van uw vader (indien u daarin ook als erfgenaam bent benoemd). Sterker nog, indien een notaris wordt ingeschakeld voor een verklaring van erfrecht, zult u zelfs gevraagd worden om in het testament te berusten. U zult absoluut betrokken worden bij één en ander indien er een notaris wordt ingeschakeld.

Ik raad u dus toch aan om langs een notaris te gaan voor vrijblijvend advies. Vraagt u van de voren wat de kosten zijn. Er zijn gelukkig nog steeds notarissen (zoals ons kantoor) die niks rekenen voor informatief advies.

Verder klopt het dat de kinderen uit het eerste huwelijk een vordering in geld krijgen op de weduwe, welke vordering meestal pas opeisbaar is bij overlijden van de weduwe. Van de weduwe bent u volgens de wet geen erfgenaam, dus een erg vrolijk beeld kan ik helaas niet voor uw schetsen. Wel blijft natuurlijk genoemde vordering in geld openstaan tot het moment van opeising (met rente).

Print deze pagina

×

Spelregels

De informatie in deze adviesrubriek is met grote zorgvuldigheid tot stand gekomen. De informatie is algemeen van karakter en niet van toepassing op individuele situaties en personen. De inhoud van de website mag niet worden beschouwd als een persoonlijk advies; de toepassing hangt af van ieders persoonlijke situatie. Om tot een gedegen afweging van belangen en vaststelling van de juridische consequenties van wensen en afspraken te komen, is telkens opnieuw een persoonlijke gesprek met de notaris van uw keuze noodzakelijk. Zowel de vraag als het antwoord zijn openbaar.

Notaris Van de Griend, Netwerk Notarissen en de daarbij aangesloten notarissen wijzen aansprakelijkheid voor eventuele onvolkomenheden, onjuistheden en gevolgen af. Evenmin zijn zij verantwoordelijk en aansprakelijk voor via hyperlinks (met onze site) verkregen informatie op externe websites.