Wij verzorgen uitvaarten
bekijk de reviews

Overlijden melden: 088 - 848 82 27

Kindsdeel maar geen informatie

18 november 2003

Vraag nummer: 8177 (oude nummer: 3418)

Mijn vriendin heeft ooit een volmacht getekend om haar broer de nalatenschap van haar overleden vader te regelen uit haar naam. Moeder leefde nog en kreeg als langstlevende het vruchtgebruik. De vader had voorzien dat de moeder snel in verzorging moest wegens dementie. Op dat moment was bepaald dat de erfenis (kindsdelen) vrij zouden komen. Binnen enkele maanden werd moeder ook daadwerkelijk opgenomen.

Door sexueel misbruik van en door haar vader was de relatie erg slecht met bedoelde broer en andere gezinsleden. Ze werd er op aangekeken dat ze het gezin ten schande maakte. Uit schaamte durfde ze nergens om te vragen en vernam nooit meer iets gedurende 8 jaar.

Een jaar geleden overleed moeder in het tehuis en na enige tijd schreef mijn vriendin haar broer aan. Na enige herhaling kwam er eindelijk een schrijven dat er slechts een klein bedrag te delen viel maar de lopende zaken eerst bezien moesten worden. Nooit meer iets vernomen, het is nu een jaar na dato. Er moet een aanzienlijk vermogen zijn geweest gezien een verkocht huis, bezit en een fors weduwepensioen. Vader had een goede baan bij de gemeente gehad en was architect.

Alle stukken (inzicht in rekeningen) zijn buiten haar gezicht gehouden en het is niet mogelijk te bepalen wat er met het geld is gedaan. Enigste aanknoping is een lening aan haar zus uit de nalatenschap van Fl. 6000,= jaren geleden. Haar broer bezit dure antieke auto's en in deze doet dit vermoeden. In het verleden is er door haar een poging ondernomen met haar zus en broers te praten. De zus dronk zich onder tafel en na een emotionele vertoning is ze zonder iets verder te zijn gekomen vertrokken omdat het te pijnlijk was. Haar broer gaf te kennen dat er over het verleden niet meer gesproken diende te worden. De erfenis bedoelde hij daarmee.

Het doodzwijgen en onthouden van de gelden als deze al niet zijn ontrokken komt bij mij over als het oplichten van een erfgenaam. Er is immers te kennen gegeven dat er slecht een klein bedrag zou zijn en ook dat komt niet.

Mijn vriendin is niet in de omstandigheden een dure procedure te kunnen starten, ze is zelfstandig en heeft nu geen stukken over inkomen ter beschikking door haar recente scheiding. Wat is hier nu aan te doen. Ze heeft echt hulp nodig en na haar jeugd is het eigenlijk een schande dat het zo loopt.

Graag verneem ik iets van u.

Vriendelijke groet,

Frans van der Meeren.

Antwoord:

Geachte heer/mevrouw,

Als ik het goed begrijp heeft de broer van uw vriendin alles namens haar afgehandeld in verband met het overlijden van vader. Uiteraard zou er na de afwikkeling van de nalatenschap rekening en verantwoording moeten worden afgelegd aan uw vriending. Het is erg onverstandig dat dit niet is gebeurd. Het was misschien nog wel beter geweest als zij haar volmacht ingetrokken had.

Destijds is naar ik aanneem ook aangifte gedaan voor het successierecht. Deze aangifte biedt een goede manier om te achterhalen wat er destijds in de nalatenschap aanwezig was. Ik zou als ik uw vriending was daarnaar vragen.

Als haar moeder vruchtgebruik had is dit door overlijden van moeder vervallen en zijn de kinderen dus vol eigenaar geworden (tezamen). De één kan dan niets zonder medewerking van de ander.

Ik zou als ik uw vriendin was contact op nemen met een notaris met alle gegevens om samen één en ander door te nemen.

Als er sprake is van onrechtmatig handelen, dan kunnen er natuurlijk civielrechtelijk (beslag) en strafrechtelijk (aangifte) acties ondernomen worden.

Print deze pagina

Spelregels

Stel zelf een vraag

Wel verplicht, maar
wordt niet gepubliceerd.

×

Spelregels

De informatie in deze adviesrubriek is met grote zorgvuldigheid tot stand gekomen. De informatie is algemeen van karakter en niet van toepassing op individuele situaties en personen. De inhoud van de website mag niet worden beschouwd als een persoonlijk advies; de toepassing hangt af van ieders persoonlijke situatie. Om tot een gedegen afweging van belangen en vaststelling van de juridische consequenties van wensen en afspraken te komen, is telkens opnieuw een persoonlijke gesprek met de notaris van uw keuze noodzakelijk. Zowel de vraag als het antwoord zijn openbaar.

Notaris Van de Griend, Netwerk Notarissen en de daarbij aangesloten notarissen wijzen aansprakelijkheid voor eventuele onvolkomenheden, onjuistheden en gevolgen af. Evenmin zijn zij verantwoordelijk en aansprakelijk voor via hyperlinks (met onze site) verkregen informatie op externe websites.