Wij verzorgen uitvaarten
bekijk de reviews

Overlijden melden: 088 - 848 82 27

Kindsdeel en kopen huis

23 januari 2013

Vraag nummer: 33419

Beste,

Mijn schoonvader is vorig jaar overleden en heeft in zijn testament de kinderen en mijn schoonmoeder benoemd tot erfgenamen.

Nu heeft mijn schoonmoeder het oude huis verkocht (dit behoorde tot de erfenis) en is samen met een van de kinderen in een nieuw huis gaan wonen.

Wij vermoeden dat ze de gehele erfenis nu geschonken aan de zoon die het nieuwe huis heeft gekocht.
Volgens een juridisch adviseur staat ze alleen garant met de erfenis.

Nu is de vraag, kunnen de andere 2 kinderen nog aanspraak maken op het kindsdeel of dit laten vastleggen.

Ik hoop dat het zo duidelijk is.

Met vriendelijke groet

Antwoord:

Geachte heer/mevrouw,

De vraag is wat verder nog in het testament van vader staat. Is er sprake van de wettelijke verdeling of een vergelijkbare verdeling naar oud recht, dan is de langstlevende enig eigenaar geworden en hebben de kinderen een vordering op de langstlevende. In het testament staat dan wanneer deze vorderingen opeisbaae zijn. Als de langstlevende enig eigenaar is, dan kan zij in beginsel ermee doen en laten wat zij wil.

Is er sprake van een schenking dan zijn er consequenties voor de schenkingbelasting en eventuele problemen met de legitieme porties van de andere kinderen bij overlijden van de langstlevende.

Print deze pagina

×

Spelregels

De informatie in deze adviesrubriek is met grote zorgvuldigheid tot stand gekomen. De informatie is algemeen van karakter en niet van toepassing op individuele situaties en personen. De inhoud van de website mag niet worden beschouwd als een persoonlijk advies; de toepassing hangt af van ieders persoonlijke situatie. Om tot een gedegen afweging van belangen en vaststelling van de juridische consequenties van wensen en afspraken te komen, is telkens opnieuw een persoonlijke gesprek met de notaris van uw keuze noodzakelijk. Zowel de vraag als het antwoord zijn openbaar.

Notaris Van de Griend, Netwerk Notarissen en de daarbij aangesloten notarissen wijzen aansprakelijkheid voor eventuele onvolkomenheden, onjuistheden en gevolgen af. Evenmin zijn zij verantwoordelijk en aansprakelijk voor via hyperlinks (met onze site) verkregen informatie op externe websites.