Wij verzorgen uitvaarten
bekijk de reviews

Overlijden melden: 088 - 848 82 27

giften en schenkingen voor overlijden

10 februari 2022

Vraag nummer: 64375

Mijn vader is 10 jaar geleden overleden en ik heb die erfenis beni. aanvaard, de boedelbeschrijving van die tijd moet ik nog ergens opvragen. Nu is moeder overleden en ben ik door haar onterfd. Ik denk dat mijn broer en moeder er alles aan gedaan hebben dat ik niets of zo weinig mogelijk meer heb als ik mijn legitieme portie opvraag. Kan ik alle bankafschriften van de afgelopen 10 jaar vragen om dat te checken? Of kan dat maar tot 5 jaar terug?

Antwoord:

Geachte heer,

De vordering die waarschijnlijk is ontstaan bij overlijden van uw vader is, indien de wettelijke verdeling of een daarop lijkend systeem van toepassing was, doorgaans opeisbaar bij overlijden van de langstlevende.

Indien u (vervolgens) aanspraak maakt op uw legitieme aanspraak in verband met het overlijden van uw moeder, dan heb u recht op inzage en een kopie van alle bescheiden die u nodig hebt om de hoogte van de aanspraak vast te stellen. Bepaalde schenkingen/giften worden volgens de wet bij de berekening opgeteld.

Wellicht aan te bevelen om een afspraak te maken met een gespecialiseerde notaris om een en ander te bespreken.

Print deze pagina

×

Spelregels

De informatie in deze adviesrubriek is met grote zorgvuldigheid tot stand gekomen. De informatie is algemeen van karakter en niet van toepassing op individuele situaties en personen. De inhoud van de website mag niet worden beschouwd als een persoonlijk advies; de toepassing hangt af van ieders persoonlijke situatie. Om tot een gedegen afweging van belangen en vaststelling van de juridische consequenties van wensen en afspraken te komen, is telkens opnieuw een persoonlijke gesprek met de notaris van uw keuze noodzakelijk. Zowel de vraag als het antwoord zijn openbaar.

Notaris Van de Griend, Netwerk Notarissen en de daarbij aangesloten notarissen wijzen aansprakelijkheid voor eventuele onvolkomenheden, onjuistheden en gevolgen af. Evenmin zijn zij verantwoordelijk en aansprakelijk voor via hyperlinks (met onze site) verkregen informatie op externe websites.