Wij verzorgen uitvaarten
bekijk de reviews

Overlijden melden: 088 - 848 82 27

geen testament

9 oktober 2012

Vraag nummer: 32143

Mijn vader is erg,ziek en,komt,te overlijden.hij laat een vrouw achter 6 eigen kinderen zijn vrouw (stiefmoeder) heeft ook 2 kinderen er is geen,testament! Alles staat,op de langstlevende hoe gaat,dat,straks met,de erfenis is dat straks alleen voor mijn stiefbroer en,zus of maken,wij,daar ook nog,deel van,uit ? Het,gaat hier ook om een eigenhuis en geld

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Als er geen testament is, bepaalt de wet wie erfgenaam is. Indien iemand kinderen en een echtgenote achterlaat, dan zijn zij tezamen de erfgenamen,ieder voor een gelijk deel. Via de wettelijke verdeling wordt de langstlevende enig eigenaar en krijgen de kinderen een zeer beperkt opeisbare vordering op de langstlevende. Mogelijk spelen wel de zogenoemde wilsrechten.
Bij overlijden van de langstlevende zijn haar/zijn kinderen de erfgenamen, dus niet de kinderen van de eerstoverledene indien diens kinderen niet ook de kinderen van de langstlevende zijn. De erfgenamen/kinderen van de langstlevende moeten dan vervolgens de vorderingen van de kinderen van de eerste overledene voldoen.Indien de langstlevende heeft ingeteerd op het vermogen, kan dat dus wel een lastige kwestie worden.

Print deze pagina

×

Spelregels

De informatie in deze adviesrubriek is met grote zorgvuldigheid tot stand gekomen. De informatie is algemeen van karakter en niet van toepassing op individuele situaties en personen. De inhoud van de website mag niet worden beschouwd als een persoonlijk advies; de toepassing hangt af van ieders persoonlijke situatie. Om tot een gedegen afweging van belangen en vaststelling van de juridische consequenties van wensen en afspraken te komen, is telkens opnieuw een persoonlijke gesprek met de notaris van uw keuze noodzakelijk. Zowel de vraag als het antwoord zijn openbaar.

Notaris Van de Griend, Netwerk Notarissen en de daarbij aangesloten notarissen wijzen aansprakelijkheid voor eventuele onvolkomenheden, onjuistheden en gevolgen af. Evenmin zijn zij verantwoordelijk en aansprakelijk voor via hyperlinks (met onze site) verkregen informatie op externe websites.