Wij verzorgen uitvaarten
bekijk de reviews

Overlijden melden: 088 - 848 82 27

Executeur verantwoordelijk voor schenkingen?

10 januari 2014

Vraag nummer: 36960

Hallo,

Situatie is als volgt:

Oma is overleden, Opa was al overleden. Twee kinderen: zoon en dochter.
Oma heeft een paar jaar voor haar overlijden in goede gezondheid haar huis geschonken aan kleinzoon. Kleinzoon heeft vrijwel niks betaald.
Vader van kleinzoon is enig erfgenaam en executeur. Eist zijn kindsdeel niet op bij zijn zoon.

Dochter van oma is vele jaren terug overleden, heeft één dochter. Geen contact met deze dochter – het is inmiddels duidelijk
dat zij haar moeders kindsdeel wil gaan opeisen.

Vraag:
- kan vader als enig erfgenaam en executeur opdraaien voor de kosten?
- of is het toch echt dat diegene die ‘teveel’ heeft gekregen dit moet verrekenen met de overige erfgenamen? (dat kleinzoon dus betaald)
- of, omdat vader de erfenis in zn geheel heeft aanvaard: kan dit zó worden verdraaid dat het ‘misgelopen’ kindsdeel van kleindochter wordt gezien als ‘schuld’ van oma; en dat dit dus voor rekening komt voor vader?

Ik realiseer mij dat dit een heel lastig vraagstuk is en afhangt van hoe bepaalde documenten e.d. zijn opgesteld. Maar hoop dat u toch advies kan geven (zonder garanties uiteraard).

Bedankt.

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Inderdaad is het (zeer) complex en valt een beetje buiten deze adviesrubriek. Hoe dan ook moet eerst gekeken worden naar de sitautie bij overlijden van Opa. Was er een testament zo ja wat stond daar in. Was er geen testament, dan is de overlijdensdatum van Opa van belang. Indiende wettelijke verdeling of een daarop gelijkende situatie was, dan hebben de kinderen een vordering gekregen op Oma, in beginsel (pas) opeisbaar bij haar overlijden.

Indien die vordering er is, kan er lijkt mij ook worden opgeeist en wel bij de erfgenamen/erfgenaam van Oma.

Volgende vraag is wat de situatie verder is bij overlijden van Oma (naast de vordering zoals hiervoor omschreven). Indien een (klein)kind is onterft, dan kan deze aanspraak maken op een legitieme portie. Die wordt berekend in de nalatenschap van Oma vermeerderd met de volgens de wet daarvoor in aanmerking komende giften. Welke dat zijn is terug te vinden in de wet.

De legitieme vordering is geldvordering en een schuld van de nalatenschap

Print deze pagina

×

Spelregels

De informatie in deze adviesrubriek is met grote zorgvuldigheid tot stand gekomen. De informatie is algemeen van karakter en niet van toepassing op individuele situaties en personen. De inhoud van de website mag niet worden beschouwd als een persoonlijk advies; de toepassing hangt af van ieders persoonlijke situatie. Om tot een gedegen afweging van belangen en vaststelling van de juridische consequenties van wensen en afspraken te komen, is telkens opnieuw een persoonlijke gesprek met de notaris van uw keuze noodzakelijk. Zowel de vraag als het antwoord zijn openbaar.

Notaris Van de Griend, Netwerk Notarissen en de daarbij aangesloten notarissen wijzen aansprakelijkheid voor eventuele onvolkomenheden, onjuistheden en gevolgen af. Evenmin zijn zij verantwoordelijk en aansprakelijk voor via hyperlinks (met onze site) verkregen informatie op externe websites.