Wij verzorgen uitvaarten
bekijk de reviews

Overlijden melden: 088 - 848 82 27

Erfrecht

2 november 2020

Vraag nummer: 61881

In vervolg op mijn vragen 61768 en 61860 heb ik nog de volgende vraag: Een van mijn broers is jaren terug overleden. Hij heeft zelf nooit "eigen" kinderen gehad, maar hij was gehuwd met een vrouw die al een eigen kind had.
Dat kind heeft na zijn huwelijk wel een keer zijn achternaam gekregen.
Erft dat kind nog van mijn moeder of is er m.b.t. dat kind sprake van het ontbreken van bloedverwantschap waardoor er geen recht is op een deel van de erfenis?

Antwoord:

Geachte heer,

Plaatsvervulling kan van toepassing zijn op grond van de wet indien een kind eerder overlijdt dan de ouder en betreffend kind eigen kinderen heeft. Dat zijn dan dus de kleinkinderen. Eigen kinderen wil zeggen dat er familierechtelijke betrekkingen zijn. Alleen het voeren van de achternaam is daarvoor niet (altijd) afdoende.

Print deze pagina

Spelregels

Stel zelf een vraag

Wel verplicht, maar
wordt niet gepubliceerd.

×

Spelregels

De informatie in deze adviesrubriek is met grote zorgvuldigheid tot stand gekomen. De informatie is algemeen van karakter en niet van toepassing op individuele situaties en personen. De inhoud van de website mag niet worden beschouwd als een persoonlijk advies; de toepassing hangt af van ieders persoonlijke situatie. Om tot een gedegen afweging van belangen en vaststelling van de juridische consequenties van wensen en afspraken te komen, is telkens opnieuw een persoonlijke gesprek met de notaris van uw keuze noodzakelijk. Zowel de vraag als het antwoord zijn openbaar.

Notaris Van de Griend, Netwerk Notarissen en de daarbij aangesloten notarissen wijzen aansprakelijkheid voor eventuele onvolkomenheden, onjuistheden en gevolgen af. Evenmin zijn zij verantwoordelijk en aansprakelijk voor via hyperlinks (met onze site) verkregen informatie op externe websites.

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219 Dag en nacht bereikbaar Nee, ga verder