Wij verzorgen uitvaarten
bekijk de reviews

Overlijden melden: 088 - 848 82 27

erfrecht stiefzoon

17 april 2020

Vraag nummer: 60523

Goedendag ik ben hertrouwd en heb een zoon uit een eerdere huwelijk mijn echtgenoot heeft zelf geen kinderen we zijn al 26 jaar samen
Stel dat mijn echtegenoot komt te overlijden voor zijn ouders, hebben wij mijn zoon en ik dan recht op zijn erfdeel? Of als wij beiden overlijden heeft mijn/onze oon dan recht op het deel van zijn stiefvader.

Antwoord:

Geachte mevrouw,

De wettelijke regels van plaatsvervulling houden in dat indien een kind eerder is overlijden, diens kinderen in diens plaats treden als erfgenaam van de (groot)ouder. Heeft betreffende persoon geen kinderen (zoals u aangeeft) dan is de wettelijke plaatsvervulling dus ook niet van toepassing. Uw zoon zal dus niet op grond van de wet in de plaats treden als erfgenaam indien uw zoon niet ook de zoon van uw echtgenoot is (en hij eerder komt te overlijden dan zijn ouders). De ouders van uw echtgenoot kunnen overigens wel deze plaatsvervulling in hun testament opnemen.

Print deze pagina

×

Spelregels

De informatie in deze adviesrubriek is met grote zorgvuldigheid tot stand gekomen. De informatie is algemeen van karakter en niet van toepassing op individuele situaties en personen. De inhoud van de website mag niet worden beschouwd als een persoonlijk advies; de toepassing hangt af van ieders persoonlijke situatie. Om tot een gedegen afweging van belangen en vaststelling van de juridische consequenties van wensen en afspraken te komen, is telkens opnieuw een persoonlijke gesprek met de notaris van uw keuze noodzakelijk. Zowel de vraag als het antwoord zijn openbaar.

Notaris Van de Griend, Netwerk Notarissen en de daarbij aangesloten notarissen wijzen aansprakelijkheid voor eventuele onvolkomenheden, onjuistheden en gevolgen af. Evenmin zijn zij verantwoordelijk en aansprakelijk voor via hyperlinks (met onze site) verkregen informatie op externe websites.