erfrecht niet erkend kind
24 januari 2014
Vraag nummer: 37124
Heeft een niet erkend kind, die de achternaam draagt van nieuwe partner moeder, recht op een kindsdeel bij overlijden zogenaamde vader ?. Moeder beweert dat het kind van een bep. persoon is, maar wilde nooit DNA test laten doen. Zij wist zelf wel zeker van wie het kind was ! (haar woorden) Moeder is getrouwd met iemand anders en haar 3 kinderen kregen de achternaam van die partner.Vanaf dat moment hoefde de aangewezen zogenaamde vader geen allimentatie meer te betalen (opgedrongen door vader van de moeder) maar mocht hij ook het kind niet meer zien. Alle contact werd verbroken. Nu probeert dit kind weer contact op te nemen met zijn zg. biologische vader, die daar na 40 jaar niet op zit te wachten. Het echte bewijs dat dit een kind van hem is, is er niet.Hij is gebombardeerd tot vader, maar heeft zelf altijd zijn twijfels gehad. Vraag is: stel, dit kind is een biologisch kind van genoemde vader, heeft dit kind dan ook rechten bij overlijden van vader en moet er dan toch eerst een DNA test komen ? Kind is dus niet erkend en draagt ook de achternaam niet van zg. vader.
Antwoord:
Geachte heer/mevrouw,
In beginsel heeft alleen het juridische kind wettelijke erfrechten. Het juridische kind hoeft niet het biologische kind te zijn van betreffede vader. Het omgekeerde geldt ook.
Onder bepaalde omstandigheden kan een kind gebruik maken van de zogenoemde gerechtelijke vaststelling van het vaderschap. Daardoor ontstaat wel een juridische band. DNA bewijs is in die gevallen doorgaans erg belangrijk.