erfenis weigeren
21 april 2016
Vraag nummer: 45933
Beste medewerker,
Mijn stiefvader is in 2001 overleden, hij was met mijn moeder op huwelijksvoorwaarden getrouwd. Een notaris heeft toen bepaald wat zijn 4 kinderen zouden erven. De 4 kinderen hebben de erfenis geweigerd omdat zij vonden dat de notaris de flat van mijn moeder te laag had getaxeerd. Zij wachten net zo lang waarschijnlijk totdat mijn moeder overlijdt en zadelen mij met deze kwestie op. Het geld staat nog steeds op mijn moeders bankrekening en zij betaald hier vermogensbelasting over. Wij zijn naar een andere notaris geweest voor een second opinion en hij zag geen afwijkingen aan de erfbepaling. Mijn vraag is wat moet ik doen? Is er een verjaringstermijn bijvoorbeeld om de erfenis die geweigerd wordt? Wat kunnen zij mij aandoen met bijv. een advocaat inhuren. Zelf ben ik enig kind. Wat kan ik het beste doen. Alvast hartelijk dan voor uw tijd, vriendelijke groet Marco Kleis
Antwoord:
Geachte heer,
Vreemd, want als je de erfenis weigert, dan is sprake van verwerping en dan ben je geen erfgenaam meer. Als je afwacht, dan zou dat kunnen betekenen dat je nog geen keuze hebt gemaakt, maar dat lijkt mij sterk na al die jaren.
Het kan dus zijn dat de kinderen 'gewoon' hebben aanvaard, maar via het testament van hun vader een beperkt opeisbare vordering hebben gekregen op uw moeder. Die vordering is inderdaad doorgaans bij overlijden van uw moeder opeisbaar en wordt opgeeeist bij haar erfgenamen. Indien u dat bent zal u dus bij overlijden van uw moeder heel voorzichtig moeten zijn bij het maken van uw keuze en u eerst heel goed laten informeren.