Wij verzorgen uitvaarten
bekijk de reviews

Overlijden melden: 088 - 848 82 27

Erfenis vader: Vordering op moeder

12 april 2016

Vraag nummer: 45830

Graag had ik wat meer info over hoe mijn broer en ik ons deel kunnen vorderen. Situatie:mijn vader overlijdt in januari 2007, op dat moment in gvg gehuwd met mijn moeder, twee kinderen, mijn broer en ik. Hij had een testament waarin staat, dat als mijn moeder huwt na zijn dood (geen specifieke vermelding in gvg of hv) wij de erfenis kunnen opeisen. Met een jaarlijks rentepercentage van 4%. In 2007 is de successieaangifte gedaan en daarin staat specifiek dat mijn broer en ik elk recht hebben op €32.000 In 2011 hertrouwt mijn moeder (met hv), dus vanaf dat moment kunnen wij aanspraak maken op de erfenis, te vermeerderen met een rentepercentage van jaarlijks 4% cfr testament..

Nu het contact met onze moeder verslechterd is (door haar nieuwe man hebben we weinig tot geen contact meer met haar) willen we ons deel opeisen. Al is het maar om wat geld opzij te hebben voor als zij er alleen voor komt te staan. Ze zijn namelijk veel geld aan het opdoen, aan het ‘genieten’ zeg maar.

De volgende vragen rijzen bij ons:
-hoe moeten we de erfenis vorderen (notaris? advocaat?) gewoon praktisch, hoe start je dit op? We hebben het testament en de successie aangifte in handen. mediator is vrees k ene hopeloze zaak, mijn stiefvader heeft een agressief karakter en wil nergens van weten.
-zijn er dingen die wij niet weten, waardoor mijn stiefvader eventueel de boel kan dwarsbomen? Als er iets is waardoor hij dat kan doen, zal hij dit niet nalaten.
-mijn moeder en stiefvader zijn gehuwd onder hv. Mijn moeder heeft het geld uit het ouderlijke huis dat verkocht is, in handen gekregen, maar deels gestoken in zijn huis, waar ze geen eigenaar van is. Kan zij zomaar stellen bijvoorbeeld dat ze geen geld meer heeft? Kunnen we het dan bij hem verhalen? Ze hebben een boot van 200.000, een huis van 900.000, dus geld is er, deels ons geld maar hoe kunnen we dat achterhalen? Vermoedelijk is hij zo slim geweest om alles op zijn naam alleen te zetten. Maar dat weten we eigenlijk niet. Dat mijn moeder geen (deels) eigenaar is van de woning dat is zeker.
-De relatie met onze moeder is echt op een dieptepunt en wij vermoeden dat zij zichzelf financieel ook niet echt goed heeft gepositioneerd tov mijn stiefvader. Dus daarom willen we het geld vorderen en bewaken.

Kan u wat onduidelijkheden en onzekerheden wegnemen? Dit is allemaal een onbekende materie voor ons.

Mijn broer en ik delen dezelfde mening.

Alvast heel hartelijk bedankt voor de opmerkingen, adviezen en eventuele adders on der het gras waar we mee te maken zullen krijgen.
Wat er eigenlijk belangrijk is: hoe stellen we ene voedering op en hoe wordt er bepaald of mijn moeder dit kan betalen?
Marieke

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Ik vrees dat ik niet alle vragen kan beantwoorden of alle addertjes onder het gras kan aangeven, want daar leent deze rubriek zich niet voor. Daarvoor moet u gewoon even langs een notaris.

Wat aan te bevelen is, is inderdaad stapje voor stapje te gaan en te beginnen bij het testament van uw vader. Wat staat daar in omtrent de opeisbaarheid en de rente. Doorgaans behoefte de rente tussentijds netzoals de hoofdsom niet betaald te worden tot het moment van opeisbaarheid.
In het testament staat inderdaad op welke momenten de vordering opeisbaar is. Laat u zich door betreffende notaris adviseren over de opeisbaarheid en de wijze waarop. De vordering (het kindsdeel) is berekend in de nalatenschap van uw vader, dus strikt genomen maakt het niet uit wat thans (nog) tot het vermogen van de langstlevende/uw moeder behoort. Het is namelijk strikt genomen 'gewoon' een schuld van de langstlevende aan de kinderen.
Mogelijk staat overigens ook in het testament opgenomen dat de langstlevende zekerheid kan stellen, maar ook dat zou u kunnen overleggen met uw notaris.

Print deze pagina

Spelregels

Stel zelf een vraag

Wel verplicht, maar
wordt niet gepubliceerd.

×

Spelregels

De informatie in deze adviesrubriek is met grote zorgvuldigheid tot stand gekomen. De informatie is algemeen van karakter en niet van toepassing op individuele situaties en personen. De inhoud van de website mag niet worden beschouwd als een persoonlijk advies; de toepassing hangt af van ieders persoonlijke situatie. Om tot een gedegen afweging van belangen en vaststelling van de juridische consequenties van wensen en afspraken te komen, is telkens opnieuw een persoonlijke gesprek met de notaris van uw keuze noodzakelijk. Zowel de vraag als het antwoord zijn openbaar.

Notaris Van de Griend, Netwerk Notarissen en de daarbij aangesloten notarissen wijzen aansprakelijkheid voor eventuele onvolkomenheden, onjuistheden en gevolgen af. Evenmin zijn zij verantwoordelijk en aansprakelijk voor via hyperlinks (met onze site) verkregen informatie op externe websites.

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219 Dag en nacht bereikbaar Nee, ga verder