Wij verzorgen uitvaarten
bekijk de reviews

Overlijden melden: 088 - 848 82 27

Een kind bevoordelen in de erfenis

25 november 2012

Vraag nummer: 32803

Wij zijn een gezin met 5 kinderen. Na het overlijden van mijn moeder, blijkt dat mijn oudste zus is bevoordeeld in de verdeling. Zij erft het huis, waarde ruim 7 ton plus inboedel, 50.000,- , en heeft vervolgens ook nog recht op 1/5 deel van het overige deel, het land en de snuisterijen. Dit deel zou neerkomen op 70.000'- pp. Uit een colum van Van Mourik (2004) heb ik begrepen dat grof gezien een kind 2x zoveel mag erven als de andere kinderen. Daarnaast lees ik vele andere regels etc. Was het mijn moeders recht om deze verdeling zo op te stellen of kunnen wij dit aanvechten.

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Veel hangt af van de inhoud van het testament van uw moeder. Kinderen kunnen mogelijk daarin verschillende erfdelen krijgen. Daar is uw moeder vrij in.
De legitieme portie is de helft van het gewone kindsdeel (dus de helft van 1/5e deel indien u moeder is overleden met achterlating van 5 kinderen en er geen kind eerder is overleden). Als je daarop aanspraak maakt als kind heb je een vordering in geld en geen greep meer op goederen.
Ik raad u aan even langs uw notaris te gaan voor extra informatie.

Print deze pagina

Spelregels

Stel zelf een vraag

Wel verplicht, maar
wordt niet gepubliceerd.

×

Spelregels

De informatie in deze adviesrubriek is met grote zorgvuldigheid tot stand gekomen. De informatie is algemeen van karakter en niet van toepassing op individuele situaties en personen. De inhoud van de website mag niet worden beschouwd als een persoonlijk advies; de toepassing hangt af van ieders persoonlijke situatie. Om tot een gedegen afweging van belangen en vaststelling van de juridische consequenties van wensen en afspraken te komen, is telkens opnieuw een persoonlijke gesprek met de notaris van uw keuze noodzakelijk. Zowel de vraag als het antwoord zijn openbaar.

Notaris Van de Griend, Netwerk Notarissen en de daarbij aangesloten notarissen wijzen aansprakelijkheid voor eventuele onvolkomenheden, onjuistheden en gevolgen af. Evenmin zijn zij verantwoordelijk en aansprakelijk voor via hyperlinks (met onze site) verkregen informatie op externe websites.