Wij verzorgen uitvaarten
bekijk de reviews

Overlijden melden: 088 - 848 82 27

Beide ouders overleden, maar vader was hertrouwd

26 augustus 2013

Vraag nummer: 35403

Beste,

Een kennis van mij is een aantal jaar zijn moeder verloren. Zijn vader is later hertrouwd in gemeenschap van goederen.

Nou is zijn vader helaas ook overleden, maar heeft hij nu recht op een deel van de erfenis?
Of gaat nu alles naar zijn stiefmoeder?

Antwoord:

Geachte heer/mevrouw,

Eerst moet gekeken worden naar de situatie bij overlijden van moeder? Was er een testament of niet en hebben de kinderen een vordering gekregen op vader en zo ja wanneer is die vordering opeisbaar. Normaal gesproken is de vordering (indien daar sprake van is) in ieder geval opeisbaar bij overlijden van de langstlevende (vader). Soms al, indien er een testament was waarin dat staat, bij hertrouwen van vader.
Bij overlijden van vader zal (indien niet al eerder opgeeist en betaald) de vordering ivm het overlijden van moeder opeisbaar zijn en wel bij de erfgenamen van vader.

Vervolgens moet naar de situatie van het overlijden van vader gekeken worden. Weer dezelfde vraag. Was er een testament of niet en is er een vordering ontstaan op de langstlevende (stiefmoeder) en zo ja wanneer is die opeisbaar? Mogelijke spelen daarnaast ook de zogenoemde wilsrechten.

Omdat er sprake is van 2 ouders moeten dus beide situatie apart maar wel aan elkaar gekoppeld bekeken worden. Uiteraard kan een notaris nader informatie geven aan de hand van de concrete sutuatie.

Print deze pagina

×

Spelregels

De informatie in deze adviesrubriek is met grote zorgvuldigheid tot stand gekomen. De informatie is algemeen van karakter en niet van toepassing op individuele situaties en personen. De inhoud van de website mag niet worden beschouwd als een persoonlijk advies; de toepassing hangt af van ieders persoonlijke situatie. Om tot een gedegen afweging van belangen en vaststelling van de juridische consequenties van wensen en afspraken te komen, is telkens opnieuw een persoonlijke gesprek met de notaris van uw keuze noodzakelijk. Zowel de vraag als het antwoord zijn openbaar.

Notaris Van de Griend, Netwerk Notarissen en de daarbij aangesloten notarissen wijzen aansprakelijkheid voor eventuele onvolkomenheden, onjuistheden en gevolgen af. Evenmin zijn zij verantwoordelijk en aansprakelijk voor via hyperlinks (met onze site) verkregen informatie op externe websites.