Wij verzorgen uitvaarten
bekijk de reviews

Overlijden melden: 088 - 848 82 27

bedenktijd al dan niet inroepen legitieme portie

3 december 2009

Vraag nummer: 13256 (oude nummer: 14489)

Geachte heer/mevrouw:
Na overlijden van mijn vader bleek ik onterfd te zijn. Ik heb op internet gelezen dat een onterfd kind 5 jaar bedenktijd zou hebben om de "legitieme portie" in te roepen (ik neem aan dat dit betekent 5 jaar na overlijden). De notaris die zorgdraagt voor de uitvoering van het betreffende testament, beweert echter dat ik hiervoor minder dan 8 maanden zou hebben.
Kunt u mij vertellen wat de wet daarover zegt en hoe ik het aan moet pakken om beroep te doen op bedenktijd? Ik voel mij onder druk gezet door de notaris, de termijn om de legitieme portie in te roepen, is volgens hem binnenkort verstreken.
Met vriendelijke groet,
Mevr. Andriessen

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Volgens de wet vervalt de mogelijkheid om aanspraak te maken op de legitieme portie uiterlijk 5 jaar na het overlijden of binnen de (redelijke) termijn die door een belanghebbende wordt gesteld. Het lijkt er dus op dat in uw geval een belanghebbende een termijn heeft gesteld. Vraagt u dat gewoon even na bij de notaris.

Print deze pagina

×

Spelregels

De informatie in deze adviesrubriek is met grote zorgvuldigheid tot stand gekomen. De informatie is algemeen van karakter en niet van toepassing op individuele situaties en personen. De inhoud van de website mag niet worden beschouwd als een persoonlijk advies; de toepassing hangt af van ieders persoonlijke situatie. Om tot een gedegen afweging van belangen en vaststelling van de juridische consequenties van wensen en afspraken te komen, is telkens opnieuw een persoonlijke gesprek met de notaris van uw keuze noodzakelijk. Zowel de vraag als het antwoord zijn openbaar.

Notaris Van de Griend, Netwerk Notarissen en de daarbij aangesloten notarissen wijzen aansprakelijkheid voor eventuele onvolkomenheden, onjuistheden en gevolgen af. Evenmin zijn zij verantwoordelijk en aansprakelijk voor via hyperlinks (met onze site) verkregen informatie op externe websites.