Wij verzorgen uitvaarten
bekijk de reviews

Overlijden melden: 088 - 848 82 27

asurne

8 juni 2012

Vraag nummer: 28430

Beste,

mijn vriend en vader van mijn zoontje is overleden en de asurne staat bij de ouders van mijn vriend.
Echter doen ze moeilijk over een plaats op het kerkhof en willen zij de hele urne thuis bewaren.
Wie behoort de urne eigenlijk toe en wat is de zeggenschap van mij en mijn zoontje van 2 jaar? Is hij ook erfgename van de urne?

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Indien uw partner niet in een testament anders heeft bepaald, dan is volgens de wet zijn kind zijn erfgenaam en niet zijn ouders. Namens minderjarige kinderen moet beneficiair worden aanvaard door hun wettelijke vertegenwoordiger (de moeder!?). In dat geval beheert de moeder ook via het ouderlijk gezag het vermogen van de minderjarige, waartoe dan ook de nalatenschap behoort. Ik raad u dus ook van harte aan om eens langs een notaris (of een rechtswinkel of het juridisch loket) te gaan om één en ander te bespreken.

Voor de volledigheid als aanvulling: het antwoord gaat ervan uit dat de overledene niet was getrouwd en geen geregistreerd partner was.

Print deze pagina

Spelregels

Stel zelf een vraag

Wel verplicht, maar
wordt niet gepubliceerd.

×

Spelregels

De informatie in deze adviesrubriek is met grote zorgvuldigheid tot stand gekomen. De informatie is algemeen van karakter en niet van toepassing op individuele situaties en personen. De inhoud van de website mag niet worden beschouwd als een persoonlijk advies; de toepassing hangt af van ieders persoonlijke situatie. Om tot een gedegen afweging van belangen en vaststelling van de juridische consequenties van wensen en afspraken te komen, is telkens opnieuw een persoonlijke gesprek met de notaris van uw keuze noodzakelijk. Zowel de vraag als het antwoord zijn openbaar.

Notaris Van de Griend, Netwerk Notarissen en de daarbij aangesloten notarissen wijzen aansprakelijkheid voor eventuele onvolkomenheden, onjuistheden en gevolgen af. Evenmin zijn zij verantwoordelijk en aansprakelijk voor via hyperlinks (met onze site) verkregen informatie op externe websites.