Wij verzorgen uitvaarten
bekijk de reviews

Overlijden melden: 088 - 848 82 27

Wat is minimale verplichting inzage rekening en verantwoording?

12 juli 2018

Vraag nummer: 55624

Geachte heer van Griend,
Binnen de familie vindt op dit moment de afwikkeling van de nalatenschap van mijn oma plaats.

Periodiek ontvangen erfgenamen hierbij een tussentijdse beschrijving van de boedel (bezittingen en schulden) en de posten welke nog niet goed in te schatten zijn. Hierbij zijn tevens de bankmutaties inzichtelijk gemaakt in de vorm van een uitgaven/inkomsten overzicht.

Een erfgenaam heeft een verzoek gedaan aan de executeur om bankafschriften (van voor en na het overlijden) digitaal te ontvangen. De executeur heeft hierop aangegeven dat deze niet in de gelegenheid is de stukken te digitaliseren, maar dat deze ter inzage aanwezig zijn op de thuislocatie van de executeur.
Kunt u mij informeren over de toereikendheid van de vervulling van de taak als executeur? Wat zijn de minimale informatie eisen en op welke wijze dienen deze minimaal ter inzage aangeboden worden aan de erfgenamen?

Alvast bedankt voor uw reactie.

MvG R. Tholen

Antwoord:

Geachte heer/mevrouw,

De wet geeft aan dat de executeur verplicht is erfgenamen inlichtingen te verschaffen omtrent de uitoefening van zijn taak. Ik kan niet beoordelen of dat ook digitaal moet, maar dat lijkt mij wellicht wat te ver gaan.

Print deze pagina

×

Spelregels

De informatie in deze adviesrubriek is met grote zorgvuldigheid tot stand gekomen. De informatie is algemeen van karakter en niet van toepassing op individuele situaties en personen. De inhoud van de website mag niet worden beschouwd als een persoonlijk advies; de toepassing hangt af van ieders persoonlijke situatie. Om tot een gedegen afweging van belangen en vaststelling van de juridische consequenties van wensen en afspraken te komen, is telkens opnieuw een persoonlijke gesprek met de notaris van uw keuze noodzakelijk. Zowel de vraag als het antwoord zijn openbaar.

Notaris Van de Griend, Netwerk Notarissen en de daarbij aangesloten notarissen wijzen aansprakelijkheid voor eventuele onvolkomenheden, onjuistheden en gevolgen af. Evenmin zijn zij verantwoordelijk en aansprakelijk voor via hyperlinks (met onze site) verkregen informatie op externe websites.