twee executeurs in testament, 1 executeur wil alle beslissingen alleen nemen
17 februari 2022
Vraag nummer: 64415
Beste,
In het testament van mijn schoonvader (dementerend, nog niet overleden) zijn de partner en zijn zoon onder het kopje "executele" gezamenlijk benoemd tot verzorgers van zijn begrafenis, alsmede als uitvoerders van zijn uiterste wilsbeschikkingen en beredderaars van zijn boedel, onder toekenning aan hen van alle daartoe benodigde macht, speciaal die tot inbezitneming van de goederen van mijn nalatenschap voor de tijd van de vereffeening daarvan vereist.
Nu heeft de partner aangegeven alle beslissingen zelf te willen nemen over de uitvaart, waarbij zijn zoon heeft aangegeven ook mee te willen beslissen. Zo heeft de zoon bijvoorbeeld de wens voor een uitvaartondernemer om de uitvaart door te laten verzorgen, welke de partner niet wil inwilligen en met een andere uitvaartondernemer te willen werken. Naar mijn idee heeft deze zoon ook het "recht" om mee te beslissen, aangezien dit ook zo beschreven staat in het testament. Wat kan de zoon doen om de partner dit te doen laten inzien en straks als het overlijden daar is, samen tot een mooie uitvaart te kunnen komen, die past bij de wensen van man/vader, maar ook bij de wensen van partner/zoon?
Alvast hartelijk dank voor uw antwoord.
Antwoord:
Geachte mevrouw,
Het testament is lijkt mij duidelijk. Als er staat dat de executeurs gezamenlijk bevoegd zijn, dan dient dat dus ook gezamenlijk te geschieden. Het is wellicht wat vreemd dat er nu al problemen tussen de executeurs ontstaan terwijl degene die het testament heeft gemaakt nog niet is overleden. In de wet is overigens opgenomen dat de rechter kan worden ingeschakeld bij verschil van mening.