Wij verzorgen uitvaarten
bekijk de reviews

Overlijden melden: 088 - 848 82 27

gang van zaken na overlijden/afwikkeling testament

5 december 2009

Vraag nummer: 13265 (oude nummer: 14506)

Geachte Heer en/of Mevrouw,

De oom van mijn moeder is een aantal maanden geleden overleden. Mijn moeder is een van de erfgenamen. Er is een executeur testamentair benoemt.
Mijn vragen:
-Hoort mijn moeder een officieel bericht te ontvangen erfgenaam te zijn?
-Hoort mijn moeder inzage in het testament te krijgen?
-Hoort mijn moeder een overzicht te krijgen over de financiële zaken?

De echtgenoot van de oom leeft nog.
-Gebeuren deze (officiële)handelingen pas ná het eindigen van het vruchtgebruik van de echtgenoot?

Het gaat mij om de officiële handelingen die gepaard gaan met het erfgenaam zijn, buiten de executeur testamentair om.
Hieruit de volgende vraag:
-Welke informatie hoort mijn moeder te ontvangen, buiten de informatie van de executeur testamentair?
Wij weten helemaal niets. Niets over het testament en daarmee de bevoegdheden van de executeur, niets over de inboedel, we hebben niets zwart op wit erfgenaam te zijn en ook de naam van de notaris is ons niet bekend. Ondertussen wordt er grond verkocht(onder valse redenen), kosten gemaakt en is de auto van de tante toegeëigend door de executeur.
-Is dit mogelijk zonder inzicht/overleg/inspraak van de overige 7 erfgenamen?
-Is het de normale gang van zaken dat een erfgenaam nergens iets van weet of inzicht heeft? Ook wanneer de executeur alle beslissingsrecht heeft?
Welnu, mijn laatste vraag;
-Wanneer het de enige officiële weg is, de executeur om het testament te vragen;
Welke reden kunnen wij het beste hiervoor aangeven, zonder de executeur het gevoel te geven hem te willen controleren? Bijvoorbeeld om fiscale redenen? Mocht dat een optie zijn, welke?
Wij hebben het goede vertrouwen dat de executeur juist handelt en willen hem geen verkeerd signaal afgeven. Ligt gevoelig onder familie, zoals u hoogstwaarschijnlijk weet uit ervaring.
Bij voorbaat dank voor uw antwoord.
Met Vriendelijke Groeten,
G.Jansen




Antwoord:

Geachte heer/mevrouw,

Indien er (rechtgeldig) een executeur is benoemd, dan zal deze doorgaans via de notaris een verklaring van executele opvragen. Daarmee kan de executeur aantonen bevoegd te zijn. De executeur vertegenwoordigt de erfgenamen, dus hij moet wel weten namens wie hij handelt en aan wie hij rekening en verantwoording moet afleggen. De executeur zal dus lijkt mij in die zin de erfgenamen op de hoogte stellen.

Iedere belanghebbende heeft in beginsel recht op inzage in het testament. Mij lijkt het dus dat de executeur ook inzage moet geven over in ieder geval dat gedeelte wat van belang is. De executeur treedt op namens de erfgenamen, maar het hangt van de tekst van het testament af welke bevoegdheden de executeur heeft.

Print deze pagina

×

Spelregels

De informatie in deze adviesrubriek is met grote zorgvuldigheid tot stand gekomen. De informatie is algemeen van karakter en niet van toepassing op individuele situaties en personen. De inhoud van de website mag niet worden beschouwd als een persoonlijk advies; de toepassing hangt af van ieders persoonlijke situatie. Om tot een gedegen afweging van belangen en vaststelling van de juridische consequenties van wensen en afspraken te komen, is telkens opnieuw een persoonlijke gesprek met de notaris van uw keuze noodzakelijk. Zowel de vraag als het antwoord zijn openbaar.

Notaris Van de Griend, Netwerk Notarissen en de daarbij aangesloten notarissen wijzen aansprakelijkheid voor eventuele onvolkomenheden, onjuistheden en gevolgen af. Evenmin zijn zij verantwoordelijk en aansprakelijk voor via hyperlinks (met onze site) verkregen informatie op externe websites.