Wij verzorgen uitvaarten
bekijk de reviews

Overlijden melden: 088 - 848 82 27

Wie moet de begrafenis betalen

26 juli 2024

Vraag nummer: 68757

Beste,

Ik heb een vraag als mijn (vervreemde) vader zou komen te overlijden wie de begrafenis moet gaan betalen.

Mijn vader heeft mijn moeder verlaten toen ik een jaar of 2 was.
Wij woonden toen in België en zowel mijn moeder, mijn vader en ikzelf zijn van Belgische nationaliteit.

Hij heeft toen een andere vriendin gehad en hier ook een kind verwekt, een dochter meer bepaald.
Ik zelf ben officieel erkend als kind, deze halfzus niet.

Deze vrouw en kind heeft hij ook verlaten.

Hij is toen naar Nederland verhuisd en heeft in al die jaren niet omgekeken naar mij en mijn halfzus of iets betaald (zoals alimentatie / opvoeding / studies / …..) niks. Ondanks gerechtelijk bevel

Tot op heden had ik geen idee als hij nog in leven was of niet.
Een klein 2 tal weken geleden heb ik te horen gekregen dat mijn halfzus hem heeft gevonden en contact heeft met hem.
Hij zou in een Nederlands woonzorgcentrum wonen.

Ikzelf heb en wil geen contact met hem.
Zowel ikzelf als mijn halfzus wonen nog steeds in België.

Nu is mijn vraag.

Stel : hij komt te overlijden.
Voor wie zijn dan de kosten van het overlijden.
- De gemeente in Nederland (zonder dat zij de kosten kunnen verhalen op mij/ons)
- Ik omdat ik het enige officieel erkend kind ben
- Ik en mijn halfzus omdat wij beide bloed verwanten zijn

Graag hoor ik van u ?

Mvg
D.P.

Antwoord:

Geachte heer,

Een triest verhaal, dat u vertelt. Maar helaas, dit soort situaties komt voor.

De begrafenis moet betaald worden uit de nalatenschap van de overledene. Dan kunt u denken aan een betaalrekening, spaarrekening, of goederen zoals een auto, dure apparatuur, sieraden en kunst. En misschien is er ook gewoon een uitvaartverzekering.

Als uw halfzus contact met uw vader heeft, zou zij ook eens kunnen informeren naar een regeling voor zijn uitvaart.

Niemand is verplicht om de uitvaart van uw vader te regelen, maar onder omstandigheden zijn kinderen wel verplicht de kosten te betalen.

Als bijvoorbeeld een vriend van uw vader of het woonzorgcentrum de uitvaart regelt, kunnen ze de kosten verhalen op de nalatenschap. Als die onvoldoende groot is, kunnen ze ook bij u als erfgenaam aankloppen. Maar dan kunt u afstand doen van de erfenis en hebt u geen verplichting om te betalen.

Als de gemeente de uitvaart regelt omdat niemand anders het doet, kan de gemeente de kosten verhalen op de nalatenschap. Als die onvoldoende groot is, kunnen ze ook bij u als erfgenaam en als erkend kind aankloppen . Dan kunt u afstand doen van de erfenis, maar - helaas voor u - helpt u dat NIET. U bent op grond van een speciale wettelijke regeling toch verplicht om de door de gemeente gemaakte kosten te betalen. Ik moet u dan meteen waarschuwen dat de gemeente de door haar gemaakte kosten van tijd en onderzoek ook in rekening kan brengen. Dat kan bij elkaar aardig oplopen.

Uw halfzus is geen erfgenaam en als niet-erkend kind geen partij voor de gemeente.

Vaak adviseer ik mensen die om allerlei redenen er helemaal geen zin in hebben om een uitvaart te regelen en te betalen, om dat toch te doen. Simpelweg omdat het de snelste en goedkoopste oplossing is. Men kan een goedkope uitvaart regelen via een budget-uitvaartonderneming. Vaak rond de 1.250,- euro en in de Randstad soms al goedkoper dan 1.000,- euro. U hoeft zelf niet naar de uitvaart te gaan, ook geen opbaring e.d. te regelen, maar u kunt het uitvaartbedrijf opdracht geven het eenvoudigste van het eenvoudigste regelen.

Als u niets doet, krijgt u met de gemeente van doen, die u ook niet meteen alles uit handen neemt, waarbij de kosten zoals ligdagen in een mortuarium oplopen. Kosten, die u wettelijk verplicht bent te betalen. Dat uw vader u en uw moeder heeft verlaten toen u erg jong was, maakt voor de wet geen verschil. Welke nationaliteit u en uw vader en moeder hebben of hadden, maakt ook geen verschil. In welk land u woont, maakt ook geen verschil. U zit vast aan de wettelijke verplichting. Bij een uitvaart die de gemeente regelt, moet u denken aan kosten tussen de 2.500 en 3.500 euro.
Daarom is mijn advies: doe het zelf. Dat bespaart een boel gedoe met de gemeente en is veel goedkoper.

Zie vergelijkbare vragen in de subrubrieken 'Kosten uitvaart' en 'Uitvaart door gemeente' in rubriek 'Overige onderwerpen'.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


Zijn kinderen verplicht de uitvaart van hun ouders te betalen?


Kunnen nabestaanden een uitvaart bijwonen die door de gemeente wordt geregeld?

Print deze pagina

×

Spelregels

  • U kunt een vraag intypen; het antwoord staat binnen 48 uur onder de vraag.
  • De service staat open voor particulieren en voor instellingen, ondernemers en begraafplaatsen die relatie zijn van Uitvaart.nl, Juridisch Adviesbureau Van der Putten of Grafzorg Nederland.
  • Een vraag moet een algemeen karakter hebben. Bijvoorbeeld: "Moet ik een uitvaartondernemer inschakelen ", "Mag een asbus worden begraven", "Mag een begraafplaats kosten voor onderhoud rekenen ", "Mag een lijk in een ambulance worden vervoerd ".
  • Vragen die betrekking hebben op individuele situaties (bijvoorbeeld: "Ik verschil van mening met de begraafplaats over de rechten op een graf ") kunnen niet worden behandeld, omdat voor een juist antwoord veel gegevens over feiten en omstandigheden nodig zijn. Voor dergelijke individuele vragen kunt u - vrijblijvend - bij juridisch adviesbureau Van der Putten terecht.
  • Zowel de vraag als het antwoord zijn openbaar.
  • Uw vragen worden serieus en zorgvuldig behandeld, maar uitvaart.nl en mr. Van der Putten aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste toepassingen en gevolgen.

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219 Dag en nacht bereikbaar Nee, ga verder