Wij verzorgen uitvaarten
bekijk de reviews

Overlijden melden: 088 - 848 82 27

Rechtsbehandeling onbekwame opdrachtgever

23 oktober 2024

Vraag nummer: 69175

Beste heer van der Putten,

Wij hebben als begraafplaats een begrafenis gerealiseerd, i.o.v. een uitvaartonderneming.
Wij als gemeente hebben de factuur voor de uitvaart inmiddels keurig betaald gekregen van de uitvaartondernemer.
De uitvaartondernemer heeft nu een probleem met betaling van de opdrachtgever omdat de opdrachtgever onder bewind staat. De bewindvoerder heeft haar rechtshandeling nietig verklaard en zal zij de kosten niet gaan betalen aan uitvaartondernemer.
De opdrachtgever stond al onder bewind bij het regelen van de uitvaart bij de ondernemer vanaf 01/07/2016. De uitvaart heeft plaatsgevonden in mei 2023.
Mijn vraag is, kan de uitvaartondernemer nu rechthebbende worden van het graf daar de opdracht nietig is verklaard door de bewindvoerder.

met vriendelijke groet,
begraafplaats Heemstede

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Nee, de uitvaartondernemer kan geen rechthebbende van het graf worden. Althans niet zonder toestemming van de opdrachtgever.

Ik neem aan dat het graf vorig jaar door uw gemeente op naam gezet is van de opdrachtgever. Als er al een beschikking is afgegeven waarmee de uitgifte van het graf is geformaliseerd, kan het grafrecht alleen worden overgedragen op verzoek van of met schriftelijk akkoord van de opdrachtgever.
Als de opdrachtgever komt te overlijden, ligt de zaak open.

Overigens zie ik niet direct het nut van de uitvaartonderneming om rechthebbende van het graf re worden. Het graf is nu (deels) bezet en heeft geen economische waarde. Alleen als het een graf met een heel lange looptijd is en ruiming van het graf op verzoek van de rechthebbende mogelijk is, zie ik op termijn een mogelijk voordeel en belang van de uitvaartonderneming.

Overigens is het nog de vraag of de uitvaartonderneming zich neer moet leggen bij het besluit van de bewindvoerder om de rechtshandeling van de opdrachtgever nietig te verklaren. Als bijvoorbeeld de echtgenoot (m/v) van de opdrachtgever, of een minderjarig kind van de opdrachtgever overleden is, zal deze toch een uitvaart moeten regelen, lijkt mij. De uitvaartonderneming doet er goed aan om een advocaat om advies te vragen.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Nieuwe site voor mensen die zelf de regie over hun overlijden in handen willen hebben:
www.exit.nl. Met:
- documenten voor medische beslissingen: euthanasieverklaring, volmacht, behandelverbod etc.;
- uitvaartwensen vastleggen;
- een eenvoudige crematie regelen.

TIP
Een uitvaart zoals u dat wilt, zonder compromisssen. Regel hier uw uw exclusieve begrafenis of crematie.

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages – kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden.

TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.

Print deze pagina

Spelregels

Stel zelf een vraag

Wel verplicht, maar
wordt niet gepubliceerd.

×

Spelregels

  • U kunt een vraag intypen; het antwoord staat binnen 48 uur onder de vraag.
  • De service staat open voor particulieren en voor instellingen, ondernemers en begraafplaatsen die relatie zijn van Uitvaart.nl, Juridisch Adviesbureau Van der Putten of Grafzorg Nederland.
  • Een vraag moet een algemeen karakter hebben. Bijvoorbeeld: "Moet ik een uitvaartondernemer inschakelen ", "Mag een asbus worden begraven", "Mag een begraafplaats kosten voor onderhoud rekenen ", "Mag een lijk in een ambulance worden vervoerd ".
  • Vragen die betrekking hebben op individuele situaties (bijvoorbeeld: "Ik verschil van mening met de begraafplaats over de rechten op een graf ") kunnen niet worden behandeld, omdat voor een juist antwoord veel gegevens over feiten en omstandigheden nodig zijn. Voor dergelijke individuele vragen kunt u - vrijblijvend - bij juridisch adviesbureau Van der Putten terecht.
  • Zowel de vraag als het antwoord zijn openbaar.
  • Uw vragen worden serieus en zorgvuldig behandeld, maar uitvaart.nl en mr. Van der Putten aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste toepassingen en gevolgen.