Wat is palliatieve zorg?
Voorkomen of verlichten van lijden
Palliatieve zorg is alle zorg en ondersteuning die iemand krijgt als hij ongeneeslijk ziek is. Hij krijgt die zorg en ondersteuning van zorgverleners, vrijwilligers en naasten.
De zorg en ondersteuning is niet meer gericht op het genezen van de ziekte. Die genezing is, helaas, niet meer mogelijk. De zorg en ondersteuning draait nu vooral om het voorkomen en verminderen van klachten. Het doel van palliatieve zorg is ervoor te zorgen dat de patiënt een zo goed mogelijk leven kan leiden. Ondanks de ziekte en de gevolgen van de ziekte.
Palliatieve zorg is er niet alleen voor de patiënt. De zorg en ondersteuning van zorgverleners en vrijwilligers richt zich ook op de partner en eventuele andere naasten van de patiënt. Denk daarbij bijvoorbeeld aan de (jonge) kinderen van een ernstig zieke ouder.
In de palliatieve zorgverlening is aandacht voor de lichamelijke klachten van de patiënt, zoals pijn of benauwdheid. Maar dat is niet het enige. Zorgverleners kijken ook naar de emotionele, sociale en/of spirituele zaken waarmee de patiënt en zijn naasten te maken krijgen. Denk bij emotionele zaken aan verdriet of angst. Denk bij sociale zaken aan de relatie tussen de patiënt en zijn partner. En denk bij spirituele zaken aan allerlei levensvragen die de patiënt zichzelf kan stellen, zoals ‘Waarom moet mij dit overkomen?’
Op deze vier terreinen – lichamelijk, emotioneel, sociaal, spiritueel – proberen zorgverleners, vrijwilligers en naasten de klachten bij de zieke zoveel mogelijk te voorkomen of te verminderen.