Uitstel van begraven of cremeren; toestemming arts?
7 november 2018
Vraag nummer: 56618
ik had laatst een discussie.
ik heb een uitvaart verzorgd waarbij de crematie op de 7e dag na het overlijden was.
ik heb op de aangifte bij gemeente verlenging aangevraagd en gekregen.
collega's zijn van mening dat dat niet kan, mag en dat er eerst toestemming van een arts gevraagd had moeten worden.
wat is juist?
Antwoord:
Geachte mevrouw,
Beide is niet (helemaal) juist. U kunt het antwoord op uw vraag ook zelf lezen in de Wet op de lijkbezorging, de Wlb.
Artikel 16 Wlb regelt:
Begraving of crematie geschiedt niet eerder dan 36 uren na het overlijden en uiterlijk op de zesde werkdag na het overlijden.
Artikel 17 Wlb regelt in lid 1:
1. Na een arts te hebben gehoord kan de burgemeester der gemeente, waar het lijk zich bevindt, voor de begraving of crematie daarvan een andere termijn stellen. (enz., is niet van belang).
Crematie moet uiterlijk de zesde werkdag na het overlijden plaats vinden. Dat betekent dat u helemaal geen verlof tot uitstel nodig had. Want het weekeinde telt niet mee. Zaterdag en zondag gelden niet als werkdagen.
Feitelijk is het dus zo dat een overledene in principe ook de 8e dag na het overlijden begraven of gecremeerd kunnen worden, zonder uitstel te hoeven vragen. Want binnen een periode van 6 werkdagen zit per definitie altijd een weekeinde. In een periode met veel feestdagen kan de termijn nog langer zijn, zonder uitstel te hoeven vragen.
U hoeft trouwens zelf niet te gaan rekenen. Wij hebben hier op de site een handig hulpmiddel voor, waar ook alle feestdagen in zijn verwerkt. Zie de rekentool.
Wat betreft de arts: een arts hoeft geen toestemming te geven. Een arts kan om zijn oordeel worden gevraagd, dat is iets anders. De burgemeester kan anders beslissen.
U hoeft geen arts te raadplegen; de gemeente moet een arts raadplegen. Maar omdat gemeenten niet goed weten hoe ze dat moeten doen, welke arts ze daarvoor moeten inschakelen, omdat dat extra tijd kost en het de gemeente ook nog eens geld kost, doen gemeenten dat niet en vragen ze uitvaartverzorgers of de familie om zelf een verklaring van een arts te overleggen. Nadat de burgemeester het oordeel (positief of negatief of neutraal) van een arts gehoord heeft, kan hij een besluit nemen.
Zie vergelijkbare vragen over uitstel in de subrubrieken 'Vragen van uitvaartondernemers' en 'Uitvaartplechtigheid'.
En vooral ook vraag 'Tijd tussen overlijden en begrafenis', uit 2002 die na de wetswijziging van 2010 ook weer actueel is in 2018.
Met vriendelijke groet,
mr W.G.H.M. van der Putten
TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op Uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.
TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl
TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Zoals: Wie is verantwoordelijk voor de kosten van de uitvaart?
TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.
TIP
Regel hier uw begrafenis of crematie.
TIP
www.urnenwinkel.nl. De mooiste collectie urnen voor de beste prijs.