Tijd tussen overlijden en begraven of cremeren
20 juli 2009
Vraag nummer: 6727 (oude nummer: 13466)
Casus: Een vrouw overleed. De man bleef achter met zn twee honden. Bij de regeling was het enige wat de man wilde, zosnel mogelijk cremeren. Eigenlijk het liefst dezelfde dag. Nu heb ik gehoord dat er min 36 uur tussen moet zitten. De reden was dat de man alles zoveel mogelijk met dichte beurs wilde regelen, dus alleen een goedkope kist en zo snel mogelijk weg. Want de koeling koste ook al geld beredeneerde hij. Achteraf moest hij toch wachten tot er plaats was in het crematorium. Maar is dat zo, kost koelen ook geld, althans de koeldagen en waarom moet een lichaam min 36 uur boven aarde blijven?
Antwoord:
Geachte mevrouw,
Het gebruik van een mortuarium zal inderdaad geld kosten. Men kan een overledene echter ook thuis bewaren. En geen koeling gebruiken om kosten te besparen.
Inderdaad mag een overledene niet binnen 36 uur na het overlijden worden begraven of gecremeerd.
Artikel 16 van de Wet op de lijkbezorging bepaalt: "Begraving of verbranding geschiedt niet eerder dan 36 uren na het overlijden en uiterlijk op de vijfde dag na die van het overlijden." NB: per 1-1-2010 wijzigt deze laatste termijn in: "uiterlijk op de zesde werkdag na die van het overlijden".
De wetgever wil dat men een overledene niet te snel kan begraven of cremeren, om Justitie in staat te stellen nog onderzoek te doen. Men kan op grond van artikel 17 van de wet wel met vergunning van de burgemeester binnen 36 uur begraven of cremeren, mits Justitie er geen bezwaar tegen heeft. Praktisch is het altijd echter de vraag of een crematorium op zo'n korte termijn wel plaats heeft. Ook een begraafplaats heeft meestal wel 1 of 2 dagen nodig om het delven van een graf te kunnen regelen.
Zie ook de vragen Tijd tussen overlijden en begrafenis en Termijn begraven en cremeren na wetswijziging in 2010.
U kunt hier uitrekenen wanneer de uitvaart uiterlijk dient plaats te vinden.
Met vriendelijke groet,
mr W.G.H.M. van der Putten