Wij verzorgen uitvaarten
bekijk de reviews

Overlijden melden: 088 - 848 82 27

Overeenkomst laatste verzorging

6 september 2005

Vraag nummer: 3997 (oude nummer: 6398)

Geachte heer van Putten,
mijn vraag aan u is het volgende.
Een bejaardenverzorgingsinstelling te Hoogeveen, is onlangs met een plaatselijke maatschap(Yarden/D.E.L.) een overeenkomst aangegaan voor de laatste verzorging van overledenen in deze zorginstelling.
Deze overeenkomst is men aangegaan zonder eerst hierover de bewoners of familie van de bewoners in te lichten van deze verandering. Deze laatste verzorging werd daarvoor altijd door de zorginstelling zelf gedaan.
Nu zijn er bewoners die lid zijn van een begrafenis vereniging,(deze zijn er nog veel hier in het noorden van het land,) en deze vereniging heeft zelf zijn eigen laatste verzorgers . Ook deze verenigingen zijn niet op de hoogte gebracht van deze overeenkomst, met het gevolg dat , wanneer er iemand komt te overlijden in deze zorginstelling, dat aan de nabestaanden van een overledene wordt gezegd dat de laatste verzorging niet meer door eigen personeel van het verzorgingshuis wordt gedaan, maar er verzorgers van een maatschap komen, en de nabestaanden moeten dan daarvoor een formulier tekenen voor akkoord voor de verzorging.
Zo omzeilt de maatschap de verzorgers van de begrafenisverenigingen, waar de overleden persoon lid van zijn en de familie krijgt een veel duurdere nota voor de laatste verzorging via de maatschap, terwijl bij bepaalde verenigingen de laatste verzorging wordt vergoed in hun vergoedingspakket waar de overledene bij aangesloten is. Kan zo,n overeenkomst tussen de zorginstelling en de maatschap zomaar onderling worden aangegaan, zonder vooraf de betreffende bewoners en betreffende verenigingen hiervan op de hoogte te brengen?

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Ik verwijs u naar mijn antwoorden op andere vragen over het gebruik van mortuaria, zoals vraag "Overbrengen van overledenen vanuit een verpleeghuis" in de rubriek Overige onderwerpen en sub-rubriek Vragen van uitvaartondernemers. En zo staan er nog een paar in de sub-rubriek Mortuarium/rouwcentrum.

Wat ik in die antwoorden heb geschreven, geldt hier precies zo. Of de bewoners gebonden zijn aan dit soort afspraken is maar de vraag. Die moeten dan in een contract met de bewoners staan of uit de algemene voorwaarden voortvloeien. En op het moment dat een nabestaande die de uitvaart regelt, zegt dat hij /zij het zo niet wil, als het bejaardenhuis nu wil en regelt, gaat de opdracht van de nabestaande voor.

Enfin, ik heb het elders al eens uitgebreid beschreven.

mr W.G.H.M. van der Putten

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek > reportages > kijkersvragen >

Zoals over de verzorging van een overledene:


Of zoals bijvoorbeeld over de vraag of men verplicht is een uitvaartondernemer in te schakelen:

Print deze pagina

Spelregels

Stel zelf een vraag

Wel verplicht, maar
wordt niet gepubliceerd.

×

Spelregels

  • U kunt een vraag intypen; het antwoord staat binnen 48 uur onder de vraag.
  • De service staat open voor particulieren en voor instellingen, ondernemers en begraafplaatsen die relatie zijn van Uitvaart.nl, Juridisch Adviesbureau Van der Putten of Grafzorg Nederland.
  • Een vraag moet een algemeen karakter hebben. Bijvoorbeeld: "Moet ik een uitvaartondernemer inschakelen ", "Mag een asbus worden begraven", "Mag een begraafplaats kosten voor onderhoud rekenen ", "Mag een lijk in een ambulance worden vervoerd ".
  • Vragen die betrekking hebben op individuele situaties (bijvoorbeeld: "Ik verschil van mening met de begraafplaats over de rechten op een graf ") kunnen niet worden behandeld, omdat voor een juist antwoord veel gegevens over feiten en omstandigheden nodig zijn. Voor dergelijke individuele vragen kunt u - vrijblijvend - bij juridisch adviesbureau Van der Putten terecht.
  • Zowel de vraag als het antwoord zijn openbaar.
  • Uw vragen worden serieus en zorgvuldig behandeld, maar uitvaart.nl en mr. Van der Putten aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste toepassingen en gevolgen.