Wij verzorgen uitvaarten
bekijk de reviews

Overlijden melden: 088 - 848 82 27

Verstrooien as vader en moeder (na verdeling van de as)

5 december 2019

Vraag nummer: 59430

Mijn moeder is in 2009 overleden en de urn stond bij mijn vader. In 2018 is mijn vader overleden. Als langstlevende was zijn wens om gezamelijk uitgestrooid te worden op een bepaalde plaats.
Daar ik in het buitenland woon en het bij wet verboden is om urnen in huis te hebben, heeft mijn broer de urnen in zijn bezit.
De situatie op dit moment is zo dat alles via de advocaat loopt en mijn broer niet gezamenlijk de urnen wil uitstrooien.
Nu komt men met het bericht dat ik 1 urn kan afhalen bij zijn advocaat met een beetje as van vader en moeder.
Mag dat überhaupt? In mijn beleving is dit een vorm van grafschennis. En dat is een strafbaar feit.

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Het verdelen van as tussen nabestaanden is volgens de Nederlandse wet een van de mogelijkheden van wat men met as kan doen.
Artikel 58 lid 2 van de Wet op de lijkbezorging regelt o.a. dat as in een of meer asbussen kan worden geborgen.
Lid 3 van artikel 58 regelt: "Een deel van de as kan op verzoek van een nabestaande op een andere wijze worden geborgen en aan de nabestaande ter beschikking worden gesteld.

Kortom, wat wordt voorgesteld is volstrekt legaal.

Als nabestaanden van mening verschillen over wat er met as moet gebeuren nog wanneer men dingen niet samen wil doen, is het verdelen van as een oplossing.

Ik ken wel meer mensen die het verdelen van as niet kies vinden. Anderen vinden het juist erg fijn en dragen bijvoorbeeld een beetje as van een geliefde in een sieraad bij zich.
Ieder mag het zijne of hare daarvan vinden, maar het is naar de letter van de wet geen grafschennis en het is niet strafbaar.

U vraagt het niet, maar ik voeg een eigen overweging aan mijn antwoord toe.
Ik begrijp dat de verhouding met uw broer stroef is. Dat is jammer. Maar als u over de as een rechtszaak zou beginnen, is het maar zeer de vraag wat de uitkomst zou kunnen zijn. Ik denk niet beter dan dit. Ik meen dat u tevreden mag zijn met dit voorstel de as te verdelen. Dat is in dit soort situatie het optimaal bereikbare.

Zie de vergelijkbare vragen in de subrubrieken 'Verdeling van as' en 'Keuzes en zeggenschap over as' van de hoofdrubriek Cremeren.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

Naschrift:
Zie vervolgvraag nummer 59461 ' Van 2 urnen, 1 maken'.


TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Zoals: Wie bepaalt of iemand wordt begraven of gecremeerd en wat er met de as moet gebeuren (en rechtszaken over bewaren of verstrooien van as):


Of: Waarom moet je na de crematie een maand wachten op de as?

Print deze pagina

Spelregels

Stel zelf een vraag

Wel verplicht, maar
wordt niet gepubliceerd.

×

Spelregels

  • U kunt een vraag intypen; het antwoord staat binnen 48 uur onder de vraag.
  • De service staat open voor particulieren en voor instellingen, ondernemers en begraafplaatsen die relatie zijn van Uitvaart.nl, Juridisch Adviesbureau Van der Putten of Grafzorg Nederland.
  • Een vraag moet een algemeen karakter hebben. Bijvoorbeeld: "Moet ik een uitvaartondernemer inschakelen ", "Mag een asbus worden begraven", "Mag een begraafplaats kosten voor onderhoud rekenen ", "Mag een lijk in een ambulance worden vervoerd ".
  • Vragen die betrekking hebben op individuele situaties (bijvoorbeeld: "Ik verschil van mening met de begraafplaats over de rechten op een graf ") kunnen niet worden behandeld, omdat voor een juist antwoord veel gegevens over feiten en omstandigheden nodig zijn. Voor dergelijke individuele vragen kunt u - vrijblijvend - bij juridisch adviesbureau Van der Putten terecht.
  • Zowel de vraag als het antwoord zijn openbaar.
  • Uw vragen worden serieus en zorgvuldig behandeld, maar uitvaart.nl en mr. Van der Putten aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste toepassingen en gevolgen.

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219 Dag en nacht bereikbaar Nee, ga verder