Van 2 urnen, 1 maken
10 december 2019
Vraag nummer: 59461
Het is niet het antwoord op de vraag die ik gesteld had.
Mijn broer wil de as van mijn vader in de urn van mijn moeder stoppen, maar dat wil ik niet. Hij durft niet met mij en mijn gezin, gezamenlijk de urnen uitstrooien, daarom heeft hij een voorstel gedaan om 1 urn af te geven bij zijn advocaat en daarin zitten dus onze vader en moeder. Hij mag dat toch niet zomaar doen, ik wil ook graag een beetje as van mijn vader( van mijn moeder heb ik al) en niet gezamenlijk. En hoe weet ik überhaupt of dat wel mijn ouders zijn?
De rechtszaak gaat niet over dit gebeuren, wel over dat hij alles heeft meegenomen (wat in het appartement stond) en mij met de rekeningen heeft laten zitten, van in totaal +/- 10.000 euro.
Antwoord:
Geachte mevrouw,
Ik heb uw eerdere vraag nog eens gelezen, en ik zie nu dat de vraag begrepen kan worden als een vraag over het samenvoegen van as van 2 overledenen. Ik had de vraag gelezen als een vraag over het verdelen van as van uw vader en van uw moeder tussen u en uw broer.
Als het de wens van uw vader was om de as gezamenlijk te verstrooien, zoals u schreef, is het geen probleem om de as van uw beide ouders samen in 1 urn te doen. Het verdelen van as (tussen u en uw broer) is volgens de Nederlandse wet mogelijk. Als de as toch gezamenlijk op een bepaalde plek verstrooid gaat worden, is het samenvoegen van as feitelijk en wettelijk geen probleem.
Maar ik begrijp nu dat u blijkbaar niet de wens van uw vader wilt volgen en dat u niet zozeer bezwaar hebt tegen het verdelen van de as, maar tegen het samenvoegen van de as.
Als u niet wilt dat uw broer de as samenvoegt, maar dat hij alleen een beetje as van vader afgeeft, dan vraagt u dat gewoon. Als hij bereid is om zowel as van moeder als as van vader te geven, is het verzoek om alleen nog as van vader te geven, eenvoudiger.
Hoe hebt u garantie dat u werkelijk wel as van uw vader (en/of uw moeder) krijgt? Die garantie hebt u niet. In de originele asbussen van een crematorium bevindt zich normaal gesproken een vuurvast steentje, aan de hand waarvan men de as kan identificeren. Maar zo'n asbus kan men eenvoudig open maken en as en/of steentje kan men verwisselen, als men te kwader trouw is. Een groot deel van de as is de as van het hout van de rouwkist. Als men as uit een open haardvuur geeft in plaats van de as van een overledene, denk ik dat een verschil met het blote oog niet vast te stellen is.
Als uw broer de as niet gesplitst wil overhandigen, zult u een rechtszaak daarover moeten beginnen vrees ik. Maar iemand kan de as verwisselen als hij de urnen in bezit heeft, zonder dat anderen dat kunnen ontdekken, ook nadat een rechter vonnis heeft gewezen. Een rechtszaak biedt daarom ook geen garanties, als die gewonnen zou worden.
Met vriendelijke groet,
mr W.G.H.M. van der Putten
TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op Uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.
TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl
TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Zoals: Wie is verantwoordelijk voor de kosten van de uitvaart?
TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.
TIP
Regel hier uw begrafenis of crematie.
TIP
www.urnenwinkel.nl. De mooiste collectie urnen voor de beste prijs.