Hoe kan het dat ze botten van 1000 of 2000 jaar oud vinden?
6 november 2011
Vraag nummer: 26596
die jongen die een vraag had over het schudden, zei dat hij bij graven van 100 jaar oud soms alleen een halve schedel ving, waarop u reageerde ; vroeger hadden ze geen plasctic enzo en kan alleen de kleigrond de ontbinding belemmeren, maar hoe kunnen ze dan botten vinden van zeker soms 1000 tot 2000 jaar oud , als hun niet zijn gemummuviceerd, ik dacht dat botten altijd over bleven. en na hoelange tijd is de kist dan vergaan hoe gaat dat proces ?
groetjes tiffany
Antwoord:
Dag Tiffany,
Het antwoord op jouw vraag heb ik al eerder gegeven op de vraag Hoe zit dat nou (met lijkontbinding)? En andere vragen gingen er ook over. Zoals Vergaan lichaam en Fases van ontbinding.
Interessant is misschien ook het artikel http://www.uitvaart.nl/infotheek/artikelen-en-rapporten/verzorging-overledenen/de-fysieke-kant-van-de-dood
Heel oude botten kan men alleen vinden in bijzondere situaties van verdroging. Dat is dan eigenlijk mummificatie. Mummies zijn helemaal uitgedroogd. Botten blijven ook lang bewaard als ze relatief droog liggen.
Soms kan een lichaam juist bewaard worden als het lang heel nat is gebleven. Soms kan men heel oude stoffelijke overschotten in het (natte) veen aantreffen, die dan veenlijken worden genoemd.
Bij het gewone begraven zoals we dat tegenwoordig kennen, vergaat een lichaam in een termijn van ongeveer 7 of 8 jaar. Afhankelijk ook van de grootte, de diepte van begraven en de grondsoort. Soms iets korter en soms iets langer. Een kist vermolmt in ongeveer een gelijk tijdsbestek. Dan blijven botten over. Maar die botten vergaan op de lange termijn ook. In 'gunstige' omstandigheden na ongeveer 20 jaar. In 'ongunstige' omstandigheden pas na meer dan 100 jaar. Ik noem het gunstig of ongumstige, omdat het bij begraven per slot de bedoeling is dat alles van het lichaam helemaal in de aarde wordt opgenomen.
Met vriendelijke groet,
mr W.G.H.M. van der Putten