Wij verzorgen uitvaarten
bekijk de reviews

Overlijden melden: 088 - 848 82 27

Het ruimen van algemene graven (niet vergaan stoffelijke resten]

5 oktober 2011

Vraag nummer: 26311

hoe kan het dat na 14 jaar het ruimen van een algemeen graf de restanten nog niet vergaan zijn, ook als het niet in het grondwater ligt.

Antwoord:

Geachte heer,

Oh, dat kan heel goed. Is zelfs heel erg waarschijnlijk.

Een stoffelijk overschot in de grond verteert heel langzaam. Het heeft gemiddeld zo'n 7 of 8 jaar nodig om tot een skelet te worden. Daarom hanteert de wet een termijn van grafrust van 10 jaar. Na tien jaar mag een graf geruimd worden. Ruiming houdt in dat de stoffelijke resten (botten) dieper wordem herbegraven of naar een verzamelgraf worden overgebracht. Als er geen botten zouden zijn, viel er ook niets te ruimen.

Soms komt men op begraafplaatsen wel skeletten van ruim 100 jaar tegen. Denkt u ook maar eens aan archelogische vondsten. Bijvoorbeeld een jaar of 6 geleden zijn ruim 600 skeletten uit de periode 1200-1850 opgegraven in het centrum van Eindhoven, onder het plein voor de Catharinakerk.
De vertering van botten en botresten gaat soms erg traag.

Zie ook andere vragen zoals Vergaan van lichaam, Restanten lichaam na verlopen grafrecht, Hoelang rot lichaam weg?, Lijkvertering en Hoe zit dat nou (met lijkontbinding)?

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

TIP
Zie ook de video-adviesrubriek: Infotheek > reportages > kijkersvragen > juridische vragen en antwoorden

Print deze pagina

Spelregels

Stel zelf een vraag

Wel verplicht, maar
wordt niet gepubliceerd.

×

Spelregels

  • U kunt een vraag intypen; het antwoord staat binnen 48 uur onder de vraag.
  • De service staat open voor particulieren en voor instellingen, ondernemers en begraafplaatsen die relatie zijn van Uitvaart.nl, Juridisch Adviesbureau Van der Putten of Grafzorg Nederland.
  • Een vraag moet een algemeen karakter hebben. Bijvoorbeeld: "Moet ik een uitvaartondernemer inschakelen ", "Mag een asbus worden begraven", "Mag een begraafplaats kosten voor onderhoud rekenen ", "Mag een lijk in een ambulance worden vervoerd ".
  • Vragen die betrekking hebben op individuele situaties (bijvoorbeeld: "Ik verschil van mening met de begraafplaats over de rechten op een graf ") kunnen niet worden behandeld, omdat voor een juist antwoord veel gegevens over feiten en omstandigheden nodig zijn. Voor dergelijke individuele vragen kunt u - vrijblijvend - bij juridisch adviesbureau Van der Putten terecht.
  • Zowel de vraag als het antwoord zijn openbaar.
  • Uw vragen worden serieus en zorgvuldig behandeld, maar uitvaart.nl en mr. Van der Putten aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste toepassingen en gevolgen.