Wij verzorgen uitvaarten
bekijk de reviews

Overlijden melden: 088 - 848 82 27

Resten opgraven uit algemeen graf en daarna cremeren

3 juni 2017

Vraag nummer: 50924

Mijn moeder is overleden in Amsterdam. Zij is daar ook begraven in een algemeen graf, ze ligt precies tussen twee anderen in. Dus met zijn 3en in een graf. Als ik mijn moeder na 10 jaar wil laten opgraven en cremeren om haar as thuis te bewaren, is dat dan mogelijk. Hoe weten ze van begraafplaats Sint Barbara dat ze mij echt de resten van mijn moeder meegeven en niet delen van een ander? Ik woon in Beverwijk en omdat mijn moeder nog familie in Amsterdam had hebben we haar daar begraven.Maar ik zou het fijn vinden om haar as toch thuis te hebben. Kunt u mij hierbij advies geven hoe dit in zijn werk gaat en of het mogelijk is. Ik heb ooit iets gelezen over een knetelkistje. Dat daar de resten die vergaan zijn in kunnen, mag ik dat kistje dan zelf ophalen en naar een crematorium brengen? Alvast veel dank voor uw antwoord. Met vriendelijke groet. Ann Dix

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Na 10 jaar na haar overlijden kan uw moeder met vergunning van de burgemeester worden opgegraven en gecremeerd.

Zie de ruim 40 vragen hierover in de subrubriek 'Opgraven en (herbegraven of) cremeren'.

Zoals de vragen 'Opgraving en crematie; mogelijk en kosten?', 'Kosten van opgraven en dan cremeren' en 'Wat zijn de kosten van een opgraving en crematie?' en ook 'Is opgraven en cremeren toegestaan; wat zijn de kosten?'

Nuttig en belangrijk kunnen ook zijn vraag 47790 'Graf ruimen (misverstanden en kosten opgraven)' en vraag 46420 'Kosten graf opgraven'.

U vraagt zich af hoe de begraafplaats weet dat men echt de resten van uw moeder opgraaft en niet van een andere persoon. Wel, natuurlijk heeft de begraafplaats goed geadministreerd wie waar begraven is. Dat is wettelijk voorschrift. Tussen de kisten zit - boven en onder en links en rechts - altijd een laag aarde van minimaal 30 cm. Dat is ook wettelijk voorschrift. Men weet op welke diepte iemand begraven is. Men kan dan altijd de stoffelijke resten vinden en er zeker van zijn dat ze niet vermengd zijn met de resten van andere personen. Als uw moeder in een kelder is begraven, waar geen zand in zit, dan zijn er schotten tussen de kisten, zodat de stoffelijke resten niet kunnen vermengen met de resten van andere overledenen.

De kosten van opgraven en crematie verschillen per begraafplaats en per crematorium. Het begint er mee dat u de administratie van de begraafplaats naar de kosten vraagt. En om advies, hoe verder te handelen.

Of u het kistje van de begraafplaats zelf naar het crematorium mag vervoeren, beslist de gemeente. Dat is onderdeel van de vergunning van de burgemeester.

Zie over opgraven en herbegraven of cremeren ook:


Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43

TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartmarkt.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Bijvoorbeeld over de vraag of men verplicht is een uitvaartondernemer in te schakelen:


TIP
www.urnenwinkel.nl. De mooiste collectie urnen voor de beste prijs.

Print deze pagina

Spelregels

Stel zelf een vraag

Wel verplicht, maar
wordt niet gepubliceerd.

×

Spelregels

  • U kunt een vraag intypen; het antwoord staat binnen 48 uur onder de vraag.
  • De service staat open voor particulieren en voor instellingen, ondernemers en begraafplaatsen die relatie zijn van Uitvaart.nl, Juridisch Adviesbureau Van der Putten of Grafzorg Nederland.
  • Een vraag moet een algemeen karakter hebben. Bijvoorbeeld: "Moet ik een uitvaartondernemer inschakelen ", "Mag een asbus worden begraven", "Mag een begraafplaats kosten voor onderhoud rekenen ", "Mag een lijk in een ambulance worden vervoerd ".
  • Vragen die betrekking hebben op individuele situaties (bijvoorbeeld: "Ik verschil van mening met de begraafplaats over de rechten op een graf ") kunnen niet worden behandeld, omdat voor een juist antwoord veel gegevens over feiten en omstandigheden nodig zijn. Voor dergelijke individuele vragen kunt u - vrijblijvend - bij juridisch adviesbureau Van der Putten terecht.
  • Zowel de vraag als het antwoord zijn openbaar.
  • Uw vragen worden serieus en zorgvuldig behandeld, maar uitvaart.nl en mr. Van der Putten aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste toepassingen en gevolgen.