Wij verzorgen uitvaarten
bekijk de reviews

Overlijden melden: 088 - 848 82 27

Wat zijn de kosten van een opgraving en crematie?

7 januari 2010

Vraag nummer: 7200 (oude nummer: 14735)

Geachte heer

mijn vraag is eigenlijk of het kan om een 9 jaar oud graf optegraven en te laten cremeren,zo ja wat zijn hiervan de kosten ongeveer.

Met vriendelijke groet,
XX

Antwoord:

Geachte mevrouw,

De kosten van opgraving verschillen van begraafplaats tot begraafplaats. En ze kunnen erg uiteen lopen. U moet dat dus navragen bij de administratie van de betreffende begraafplaats.

De kosten van een crematie liggen rond de euro 900,-. Maar de tarieven voor een crematie van stoffelijke resten die eerst begraven waren, kunnen afwijken. Niet alle crematoria zijn bereid om dergelijke stoffelijke resten te cremeren.
Ook dat moet u dus gewoon vragen bij een of meer crematoria waar de crematie plaats zou kunnen vinden.

Voor het laten opgraven en cremeren hebt u verlof nodig van de burgemeester van de gemeente waar de begraafplaats ligt. Een eenvoudige brief aan de burgemeester waarin u vertelt wat u wilt, wie de overledene is (naam, geboortedatum en -plaats), wanneer en waar hij overleden is en waar hij begraven is, volstaat. Als het graf niet op uw naam staat maar op naam van iemand anders, moet die persoon ook toestemming geven.

Tot voor kort was er ook verlof van de officier van justitie nodig, maar door een wetswijziging - die 1 januari 2010 is ingegaan - is dat alleen nog nodig voor het geval iemand minder dan een jaar geleden overleden was. Dat is bij u niet aan de orde.

Hoe u e.e.a. feitelijk moet laten uitvoeren, kunt u overleggen met de beheerder van de begraafplaats. Misschien voert personeel van de begraafplaats de opgraving uit, misschien huurt de begraafplaats iemand in, misschien moet u dat zelf regelen. Dat hangt vaak af van de grootte van de begraafplaats (grote gemeente of kleine dorpsbegraafplaats).
Soms is voor het transport van de stoffelijke resten een derde nodig, soms niet.

De beheerder van de begraafplaats hoeft geen toestemming te geven voor de opgraving. Als het verlof van de burgemeester er is, moet hij e.e.a. uitvoeren. Een begraafplaatshouder is lijdelijk en heeft geen beslissingsbevoegdheid in dit soort kwesties.

Zie de vele vragen over dit onderwerp in de subrubriek 'Opgraven en herbegraven of cremeren' van de hoofdrubriek 'Begraven'.
http://www.uitvaart.nl/juridisch/begraven/opgraven-en-herbegraven-of-cremeren

Zie over opgraven en herbegraven of cremeren ook:


Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Vergelijk offertes van uitvaartondernemers via de nieuwe site Uitvaartmarkt.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Bijvoorbeeld: Wat mag in de kist mee gecremeerd of begraven worden?

Print deze pagina

Spelregels

Stel zelf een vraag

Wel verplicht, maar
wordt niet gepubliceerd.

×

Spelregels

  • U kunt een vraag intypen; het antwoord staat binnen 48 uur onder de vraag.
  • De service staat open voor particulieren en voor instellingen, ondernemers en begraafplaatsen die relatie zijn van Uitvaart.nl, Juridisch Adviesbureau Van der Putten of Grafzorg Nederland.
  • Een vraag moet een algemeen karakter hebben. Bijvoorbeeld: "Moet ik een uitvaartondernemer inschakelen ", "Mag een asbus worden begraven", "Mag een begraafplaats kosten voor onderhoud rekenen ", "Mag een lijk in een ambulance worden vervoerd ".
  • Vragen die betrekking hebben op individuele situaties (bijvoorbeeld: "Ik verschil van mening met de begraafplaats over de rechten op een graf ") kunnen niet worden behandeld, omdat voor een juist antwoord veel gegevens over feiten en omstandigheden nodig zijn. Voor dergelijke individuele vragen kunt u - vrijblijvend - bij juridisch adviesbureau Van der Putten terecht.
  • Zowel de vraag als het antwoord zijn openbaar.
  • Uw vragen worden serieus en zorgvuldig behandeld, maar uitvaart.nl en mr. Van der Putten aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste toepassingen en gevolgen.