Crowdfunding uitvaart
Waar je op moet letten bij crowdfunding
Het komt steeds vaker voor dat nabestaanden via crowdfunding geld bijeen proberen te krijgen om de uitvaart van een dierbare te betalen. Dat gebeurt vooral vaak als er helemaal geen geld en uitvaartverzekering is, maar er zijn wel een paar zaken waar je op moet letten. Zeker wanneer je een bijstandsuitkering ontvangt.
Crowdfunding en belasting
De opbrengst van crowdfunding wordt gezien als een schenking/gift. De Belastingdienst behandelt het dan ook op die manier. Dat is gunstig want de Belastingdienst kijkt naar elke individuele donatie, en niet naar te optelsom van alle bedragen die zijn binnengekomen. Daar zit het voordeel, want schenkbelasting betaal je alleen als je van iemand een donatie ontvangt van 2.658 (bedrag voor 2024) euro of meer.
Het komt niet vaak voor dat iemand bij een crowdfunding voor een uitvaart meer dan 2.658 euro schenkt. Zou dat overigens wel het geval zijn dan moet je daar 30 procent belasting over betalen.
Crowdfunding en uitkering
Bij de meeste uitkeringen hoef je je geen zorgen te maken over de inkomsten uit een crowdfunding. Zo heb je uitkeringen die niet afhankelijk zijn van je inkomsten, denk bijvoorbeeld aan de WAO, maar ook de wel inkomensafhankelijke uitkering WW wordt niet negatief belast als je geld ontvangt uit een crowdfunding. Het UWV ziet het als een gift en dat zijn inkomsten die je niet uit werk ontvangt. De inkomsten uit de crowdfunding hebben dan dus geen invloed op de hoogste van je uitkering.
Tip/advies Overweeg je een crowdfunding voor bijvoorbeeld een uitvaart of misschien wel een grafmonument? Neem vooraf contact op met je uitkeringsverstrekker en vraag naar de regels/voorwaarden dan weet je altijd waar je aan toe bent.
Crowdfunding en bijstand
Als je bijstand ontvangt moet je heel goed oppassen met het starten van een crowdfunding. De inkomsten uit de crowdfunding worden gezien als giften en je mag over een heel jaar maximaal 1.200 euro aan giften ontvangen als je een bijstandsuitkering hebt. Krijg je meer geld binnen aan donaties dan wort je gekort op je uitkering.
Dringend advies Heb je een bijstandsuitkering en overweeg je een crowdfunding te organiseren voor bijvoorbeeld de uitvaart van een overleden dierbare? Neem dan altijd eerst contact op met je gemeente en vraag ze wat dat gaat betekenen voor je bijstandsuitkering. Voorkom dat je achteraf onverwacht in de problemen komt!
TipJe gemeente heeft een regeling voor mensen met weinig of geen geld die opeens voor een grote uitgave komen te staan; de bijzondere bijstand. Het kan zijn dat je in aanmerking komt voor bijzondere bijstand wanneer je plotseling de uitvaart moet regelen van een overleden dierbare. Je vindt hierover informatie op de website van je gemeente (zoek op de site van je gemeente naar: bijzondere bijstand) of bel je gemeente om te vragen naar de mogelijkheden en hoe je de bijzondere uitvaart kan aanvragen.
Platform houdt zelf ook geld
Realiseer je goed dat het platform waar je de crowdfunding houdt, zelf ook geld wil verdienen. Het bedrag dat ze vragen verschilt per platform, maar gemiddeld moet je erop rekenen dat ze zo’n 10-15 procent van het binnengekomen bedrag voor zichzelf houden. Lees vooraf goed wat de voorwaarden zijn om te voorkomen dat je achteraf teleurgesteld bent als je ziet dat er een behoorlijk bedrag niet naar jou wordt overgemaakt.
Er is echter één platform, Uitvaartdonatie.nl, dat geen commissie of transactiekosten in rekening brengt. Deelnemers moeten de uitvaart dan wel laten uitvoeren door initiatiefnemer Topuitvaarten.nl.
Kies voor een goedkope uitvaart
Regelmatig komen er crowdfunding acties voor uitvaart in het nieuws waarbij bedragen van boven de 10.000 euro worden ingezameld. Dat is natuurlijk mooi als dat lukt, maar realiseer je dat je een waardig en persoonlijk afscheid kan organiseren voor veel minder geld.
Er zijn diverse budget aanbieders van uitvaarten waar je een crematie al kan regelen voor minder dan 2.000 euro. Een voorbeeld daarvan is Budgetcrematie.nl daar regel je een crematie voor 1.875 euro.
Is dat dan minder persoonlijk of wordt het afscheid dan heel sober? Nee, dat hoeft helemaal niet. Steeds meer mensen kiezen ervoor om bijvoorbeeld de condoleance en soms ook de plechtigheid zelf te regelen. Dat kan thuis, maar bijvoorbeeld ook in de sportkantine van de favoriete club van de overledene. Je kan het helemaal zo regelen, naar eigen wens en smaak, en zo terugkijken op een heel goed afscheid, zonder dat je vele duizenden euro’s te veel hoeft uit te geven.