Rouwcentrum voor kinderen
Pauline Prior | De Begraafplaats | 2005
Op begraafplaats Hofwijk in Rotterdam-Overschie verscheen in 2004 een rouwcentrum dat in eerste instantie is gericht op ouders die een kind hebben verloren. Het mag bijzonder heten om in deze tijd van efficiëntie en kostendekkendheid een gebouw zodanig te verbouwen dat het een plek is geworden waar mensen ‘rustig’ de tijd mogen nemen om te rouwen.
Initiatiefnemer is Jolande Rijkeboer. Rijkeboer is uitvaartondernemer en een ras ondernemer. Ze heeft twee rouwcentra, een uitzendbureau voor begraafplaatsmedewerkers, een groothandel in textielbekleding voor grafkisten en daarnaast importeert ze ook nog serviezen. Rijkeboer kwam als kind al veel op begraafplaats Hofwijk, omdat haar moeder er 25 jaar heeft gewerkt. En zo kwam zij op het idee om de aula, die naast het kindervak ligt, om te toveren tot een bijzondere plek.
Het gebouw staat er al sinds 1938. In het begin was het in gebruik als aula; later werd het een wachtruimte. Het gebouw werd echter te klein, is vervolgens jarenlang gebruikt als opslagruimte, en stond op de nominatie om afgebroken te worden. Berekend was dat een renovatie minstens een miljoen (toen nog) gulden zou gaan kosten. Rijkeboer, die langer bezig was met het idee van een kinderrouwcentrum, zag haar kansen schoon toen het gebouw echt tegen de vlakte zou gaan. “Ik heb mijn idee voor een kinderrouwcentrum al vier jaar geleden bij de directeur van de begraafplaats in de week gelegd. Uiteindelijk is het me gelukt. Door mijn werk als uitvaartondernemer weet ik hoe belangrijk het is voor mensen die hun kind verliezen om langer dan het gebruikelijke uur in de aula afscheid te kunnen nemen. Ouders leven naar een nieuw en ander leven toe. Behalve het zware verlies zien ze ook alle hoop op een toekomst met dat kind verdwijnen.” Maar niet alleen ouders zijn welkom. “Bij de opening van het gebouw hoorde ik dat homoseksuelen ook behoefte hebben aan zo’n bijzondere plek. Iedereen is natuurlijk welkom, ook mensen die elders begraven willen worden. Ik kan ‘de hemel’ aanpassen aan ieders wensen.”
Het gebouw werd in november vorig jaar geopend en de eerste herdenkingsdienst van een kind, dat slechts vier dagen oud is geworden, heeft al plaats gehad. Honderd mensen waren aanwezig bij de herdenking. Vooraf werd beschuit met muisjes uitgedeeld en na de begrafenis was er koffie met boterkoek.
Rijkeboers liefde voor zowel de horeca als textiel is goed zichtbaar in het gebouw. Ze maakte zelf de gekleurde hoezen voor de oude kerkstoelen en ontwierp ook zelf ‘de hemel’. Ook haar Wedgwood serviezen staan er.
© Pauline Prior Website www.paulineprior.nl
Print deze pagina