Wij verzorgen uitvaarten
bekijk de reviews

Overlijden melden: 088 - 848 82 27

uitkring uitvaartpolis aanwenden voor belastingschuld

28 november 2014

Vraag nummer: 40766

goedendag,

Ik ben geen erfgename, maar heb wel het restant van de uitkering van de uitvaartpolis ontvangen. Nu wilt de familie dit bedrag hebben voor het betalen van de belastingdienst. Inmiddels hebben ze een advocaat ingeschakeld. Daarintegen wil ik het restant aanwenden waarvoor het bedoeld is en de verlenging van de grafrechten over een paar jaar ermee betalen. De erfgenamen gaan hiermee niet akkoord en volgens hun advocaat is dit niet bij wet geregeld.

alvast bedankt voor de reactie.

Antwoord:

Als u de uitkering uit de polis heeft ontvangen, dan bent u naar ik aanneem door de verzekeringnemer als begunstigde voor de uitkering angewezen. Als u als begunstigde in de polis bent aangewezen, heeft u recht op de uitkering. Erfgenamen hebben daarop op grond van de zogeheten "leer van het zelfstandig recht"geen aanspraak. De uitkering heeft immers ook nooit tot de nalatenschap behoort, nu deze pas na het overlijden beschikbaar komt. Dat in fiscale zin voor de erfbelasting de uitkering geacht wordt te zijn verkregen krachtens erfrecht, doet daaraan niets af. Dat is slechts een fiscale regel op grond waarvan de uikering belastbaar kan zijn met erfbelasting (als de uitkering groetris dan de geldende vrijstelling).

Als u dus de begunstigde was voor de uitkering, hebben de erfgenamen geen aanspraak op de uitkering (ongeacht voor welk doel u dat wilt aanwenden).

Print deze pagina

×

Spelregels

Spelregels panel Uitvaartkosten en financiële dekking

  • U kunt een vraag intypen; het antwoord staat binnen 48 uur onder de vraag.
  • De service staat open voor particulieren, consumenten- en patientenfederaties en voor instellingen en ondernemers die relatie zijn van BV Uitvaart.Com en Peter van Schaik.
  • Een vraag moet een algemeen karakter hebben
  • Zowel de vraag als het antwoord zijn openbaar, ook nadat uw vraag beantwoord is. Vindt u het openbare karakter van onze dienstverlening vervelend? Wilt u liever niet met naam en toenaam vermeld staan op de site? Maak dan geen gebruik van deze kostenloze faciliteit of dien uw vraag anoniem in.
  • Uw vragen worden serieus en zorgvuldig behandeld, maar Uitvaart.Com en Peter van Schaik aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste toepassingen en gevolgen.