Wij verzorgen uitvaarten
bekijk de reviews

Overlijden melden: 088 - 848 82 27

RVS Uitvaartkostenpolis

11 april 2012

Vraag nummer: 28071

Genoemde polis is inmiddels zo ongeveer 40 jaar geleden afgesloten. Hij is premievrij. Met toestemming van mijn ouders wilde ik deze laten uitbetalen om een familiegraf te kunnen aankopen. RVS rekent nu vreselijke kosten hiervoor, zodat er haast niets overblijft. Het verzekerd bedrag inclusief winst in 2011 bedraagt 3.026 men wil 700 uitbetalen. Mag dit?

Antwoord:

Geachte mevrouw, mijnheer,

De afkoopwaarde heeft op zich weinig te maken met het verzekerde bedrag. Dat bedrag is het bedrag dat de verzekeringsmaatschappij moet uitkeren als de verzekerde gebeurtenis zich voordoet. Dat kan kort na het sluiten van de verzkering zijn en daarin ligt het risico voor de verzekeringsmaatschappij. Een deel van de premie is bedoeld dit risico te verzekeren (de zogeheten risicopremie). Dat deel van de premie maakt geen deel uit van de afkoopwaarde. De afkoopwaarde is dus het bedrag aan de betaalde premie, minus de risicopremie en minus eventuele kosten, eventueel verhoogd met winstbijschrijving. Vuistregel is dat de afkoopwaarde halverwege de looptijd van de verzekering ongeveer 50% van de betaalde premie is. Verwar een verzekering daarom niet met bijvoorbeeld een bankspaarrekening. Het saldo daarvan is van u. Het verzekerde kapitaal van een verzekering is opeisbaar na overlijden. Niet eerder. Afkoop van een verzekering is per definitie onvoordeling.

Met vriendelijke groet,
J. Zwaanswijk

Print deze pagina

×

Spelregels

Spelregels panel Uitvaartkosten en financiële dekking

  • U kunt een vraag intypen; het antwoord staat binnen 48 uur onder de vraag.
  • De service staat open voor particulieren, consumenten- en patientenfederaties en voor instellingen en ondernemers die relatie zijn van BV Uitvaart.Com en Peter van Schaik.
  • Een vraag moet een algemeen karakter hebben
  • Zowel de vraag als het antwoord zijn openbaar, ook nadat uw vraag beantwoord is. Vindt u het openbare karakter van onze dienstverlening vervelend? Wilt u liever niet met naam en toenaam vermeld staan op de site? Maak dan geen gebruik van deze kostenloze faciliteit of dien uw vraag anoniem in.
  • Uw vragen worden serieus en zorgvuldig behandeld, maar Uitvaart.Com en Peter van Schaik aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste toepassingen en gevolgen.

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219 Dag en nacht bereikbaar Nee, ga verder