Wij verzorgen uitvaarten
bekijk de reviews

Overlijden melden: 088 - 848 82 27

vraag over kist jaren 80

19 mei 2016

Vraag nummer: 46212

Hallo,

ik wist niet precies waar ik deze vraag moest stellen. Mijn opa is in september 1984 overleden en bij de opbaring was er een gaas over de kist gespannen. Vraag is nog steeds bij mijn ouders: waarom was dit? Is dit nog te verklaren 32 jaar na dato?

Antwoord:

Beste briefschrijver,

Uiteraard kan ik niet precies achterhalen wat de reden was bij uw opa in 1984.
Ik heb de vraag voorgelegd aan een zeer ervaren uitvaartondernemer.
Er kunnen mogelijk verschillende redenen zijn geweest:
Door een heel dun sprei, gaas te noemen, in zijn geheel over de open kist te doen is de overledene wel zichtbaar, maar bedekt zichtbaar.
Reden kan destijds zijn geweest, dat het te confronterend werd bevonden door de familie.

In uitzonderlijke situaties kan een gaas gebruikt zijn, omdat de overledene niet mooi toonbaar genoeg meer was (verkleurd).
Door dit te doen was de verkleuring niet zichtbaar en was de overledene bedekt zichtbaar en kon men toch nog afscheid nemen.

Men gebruikte vroeger vaak een glasplaat over de kist, zodat men de overledene niet kon aanraken.
Dat gebruik is eigenlijk verdwenen, maar het zou destijds bij uw opa ook een reden geweest kunnen zijn.
Mocht u het helemaal zeker willen weten dan zou u de desbetreffende uitvaartondernemer die de uitvaart van uw opa verzorgd heeft kunnen benaderen.
Mogelijk dat zij nog een dossier hebben waar de reden van het gebruik van gaas staat vermeld.
Ik hoop hiermee uw vraag voldoende te hebben beantwoord.
Met vriendelijke groet,
Milou Demaret
Nunazorg

Print deze pagina

×

Spelregels

  • U kunt een vraag intypen; het antwoord staat binnen 72 uur onder de vraag.

  • De service staat open voor particulieren, instellingen, ondernemers en begraafplaatsen die relatie zijn van Uitvaart.nl, Joke Mourits en/of Levenszaken.

  • Een vraag moet een algemeen karakter hebben. Bijvoorbeeld: "Kom ik in aanmerking voor een ANW uitkering na het overlijden van mijn echtgenoot? Ben ik na het overlijden van mijn partner verplicht de hypotheek af te lossen?". “Moeten we echt binnen 48 uur de kamer van onze overleden moeder overdragen? Vragen die betrekking hebben op individuele situaties kunnen niet worden behandeld, omdat voor een juist antwoord veel gegevens over feiten en omstandigheden nodig zijn. Voor dergelijke individuele vragen kunt u - vrijblijvend ­ bij Levenszaken terecht.

  • Zowel de vraag als het antwoord zijn en blijven openbaar, ook nadat uw vraag beantwoord is. Houdt u er rekening mee dat openbare sites zoals Uitvaart.nl in het algemeen en de adviesrubrieken in het bijzonder geïndexeerd worden door zoekmachines waardoor ook uw naam kan opduiken in Google. Staat het openbare karakter van de site u tegen, dan kunt u beter contact opnemen met Levenszaken voor een betaald privé-consult. Stuur hiervoor een e-mail naar post@levenszaken.nl.

Uw vragen worden serieus en zorgvuldig behandeld, maar Uitvaart.nl en Joke Mourits wijzen aansprakelijkheid voor eventuele onvolkomenheden, onjuistheden en gevolgen af. Evenmin zijn zij verantwoordelijk en/of aansprakelijk voor via hyperlinks verkregen informatie op externe websites.