Zijn wilsbeschikking en testament hetzelfde?
28 april 2003
Vraag nummer: 2202 (oude nummer: 2619)
Zijn wilsbeschikking en testament hetzelfde?
28 april 2003
Antwoord:
Geachte heer,
Nee, dat is niet hetzelfde. Wilsbeschikking is de verzamelterm en een testament is een speciaal soort wilsbeschikking.
'Wilbeschikking' is juridisch elk soort beschikking van de wil. Om nu te gaan eten, is er een. Of om nu te gaan slapen. Of nu wel of geen overeenkomst aan te gaan. Voor een wilsbeschikking hoef je niet eens dood te zijn.
Met de term 'uiterste wilsbeschikking' wordt wel vaak het testament bedoeld, maar het kan ook een codicil zijn of de wilsbeschikking van artikel 19 Wlb. Het bijzondere van de laatste is, dat je een testament of codicil alleen rechtsgeldig kunt (laten) maken als je meerderjarig bent en niet onder curatele staat e.d. Maar in artikel 19 staat dat ook bepaalde minderjarigen een wilsbeschikking inzake lijkbezorging kan maken.
Ook een mondelinge verklaring (Ik wil later worden gecremeerd, bijvoorbeeld) is een wilsbeschikking.
Kortom: alle soorten verklaringen zijn wilsbeschikkingen. De wilsbeschikkingen zijn onder te verdelen naar kracht en bewijsbaarheid en wat je er mee kunt regelen. Een mondelinge verklaring is moeilijk bewijsbaar. Een codicil is prima voor lijkbezorging, maar je kunt er geen waardevolle spullen mee vermaken. Het meest krachtig en volledig is het testament. Zie andere vragen in deze sub-rubriek voor een nadere uitleg.
mr W.G.H.M. van der Putten
28 april 2003
Zie over het maken van een testament: