Zelf geen codicil kunnen schrijven wegens handicap; wat dan?
1 augustus 2014
Vraag nummer: 39251
Ik heb een vraag over het codicil, naar aanleiding van wat ik las op de pagina http://www.uitvaart.nl/infotheek/wensen-vastleggen/codicil
Wat als iemand niet zelf zijn codicil kan schrijven vanwege een handicap?
Bijvoorbeeld blind geworden door ouderdom, maar geestelijk wel helemaal gezond? Mag deze persoon dan iemand machtigen om het codicil te schrijven?
Antwoord:
Geachte heer of mevrouw,
Als iemand zelf geen codicil kan schrijven, bijvoorbeeld wegens blindheid of verlamming, kan hij niet een andere persoon machtigen namens hem het codicil te schrijven. Een machtiging zou overigens ook schriftelijk moeten zijn, gedateerd en ondertekend en liefst ook handgeschreven om zo authentiek mogelijk te zijn, maar dat terzijde.
Het enige dat dan kan en juridisch even geldig is, is het laten opmaken van een testament door een notaris. Dat je zelf soms niets meer kunt, fysiek, is ook een van de redenen waarom je dan de hulp van een notaris in kunt roepen.
Maar ik zou ook even afwegen wat iemand in het codicil zou willen regelen en in welke omstandigheden.
Als het alleen gaat om het regelen van de uitvaart en ook om het vermaken van wat persoonlijke spulletjes die een grote emotionele waarde hebben, maar geen hoge geldelijke of zakelijke waarde, dan lijkt het wat overdreven om dat per testament te doen. Tenminste, als er geen 'gedoe' tussen nabestaanden over te verwachten is. Dan is op zich een mondelinge verklaring voldoende. Dat is in beginsel ook rechtsgeldig als het over de wensen inzake de uitvaart gaat, alleen is het vaak zo moeilijk te bewijzen. Daarom moet je er dan voor zorgen dat er een getuigen zijn, die kunnen bevestigen dat een en ander als wens kenbaar is gemaakt.
Je kunt dat mondeling aangeven van een wens nog iets beter aanpakken, door een papier op te stellen waar op staat dat iemand dit en dat heeft verklaard, in bijzijn van getuigen, die ook worden genoemd en met hun handtekening de verklaring bevestigen. Dan heb je geen rechtsgeldig codicil, maar toch ook wel een document dat zeker gewicht in de schaal legt als er bij het regelen van de uitvaart een diepgaand conflict zou ontstaan wat onverhoopt in een rechtszaak zou ontaarden. Rechtszaken moet je altijd vermijden en zeker ook in dit soort situaties. Maar toch, je weet het nooit. Ik heb al heel wat situaties gezien waarin ik dacht 'Had iemand dat in vredesnaam maar opgeschreven'. Je kunt veel beter te veel opschrijven dan te weinig. Wel altijd alles dateren. Daar zie ik ook nog veel slordigheden problemen veroorzaken.
Met vriendelijke groet,
mr W.G.H.M. van der Putten
TIP
Vergelijk offertes van uitvaartondernemers via de nieuwe site Uitvaartmarkt.nl
TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Bijvoorbeeld:
Wie bepaalt of iemand wordt begraven of gecremeerd?