Wilsbeschikking van vader wordt niet gevolgd
10 januari 2016
Vraag nummer: 44785
In onze familie is er onenigheid over de asbestemming van mijn vader. Mijn vader heeft een wilsbeschikking bij zijn uitvaartmaatschappij ingevuld. Maar een paar kinderen willen iets anders dan wat mijn vader heeft aangegeven. De andere kinderen willen de wens van mijn vader respecteren. Is de opdrachtgever van de crematie nu degene die doorslag geeft? En zou ja hoe kunnen we dit evenetueel aanvechten?
Antwoord:
Geachte mevrouw,
De wilsbeschikking die uw vader bij zijn uitvaartmaatschappij heeft ingevuld, is juridisch niet geldig. Alles wat ingevuld of aangekruist is, is geen geldig codicil. Alleen een helemaal (!) handgeschreven (!) papier of brief, met handtekening en datum, is een rechtsgeldige wilsbeschikking. Dat vooraf.
Echter, een door hem ingevuld document geeft wel een vermoedelijke wens van uw vader weer, ook al is het juridisch ongeldig. Dus toch wel iets om rekening mee te houden. Maar doorslaggevend is het niet zonder meer.
Wat ik u zou willen aanraden, in een situatie als die u beschrijft, is om met alle kinderen samen een mediator te zoeken. Iemand die u helpt om samen eens precies op een rij te zetten wat iedereen wil, waarom, en om te zoeken naar oplossingen waar iedereen zich in kan vinden.
Stel dat enkele kinderen de asbus graag willen bijzetten en dat anderen de as willen verstrooien, dan kan het eerst bewaren van de as en het later verstrooien een oplossing zijn. Stel dat sommige kinderen de as niet in een urnennis willen bijzetten omdat zij opzien tegen de kosten, dan kunnen de kinderen die de bijzetting willen, aanbieden de kosten te dragen. Ik wil maar aangeven: er kunnen tal van oplossingen zijn. Bijvoorbeeld ook het verdelen van de as, waarbij ieder met zijn of haar deel doet wat hem of haar het beste lijkt, kan een oplossing zijn.
Als er geen oplossing in overleg kan worden verkregen, hakt de opdrachtgever van de crematie de knoop door. Wie het dan daar niet mee eens is, moet een advocaat in de arm nemen en een rechtszaak beginnen. Dat kan ik overigens niemand aanbevelen. Een oplossing waarbij iedereen een beetje toegeeft is meestal de beste oplossing.
Met vriendelijke groet,
mr W.G.H.M. van der Putten
TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.
TIP
Vergelijk offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartmarkt.nl