Wilsbeschikking bij overlijden negeren?
20 februari 2017
Vraag nummer: 49731
Mijn moeder heeft in 2009 met een uitvaartverzorger een 'Wilsbeschikking bij overlijden' opgesteld. Dit document (getypt en op papier van uitvaartverzorger) is ondertekend door mijn moeder en de uitvaartverzorger. Mijn moeder wil een andere uitvaart en een andere uitvaartverzorger. Kan het document uit 2009 genegeerd worden?
Antwoord:
Geachte mevrouw,
Ik kan op een dergelijke vraag pas met 100% zekerheid antwoorden als ik het betreffende papier gezien heb. Uw moeder kan altijd besluiten een andere uitvaart te kiezen, maar misschien is ze wel gebonden aan deze uitvaartondernemer omdat ze daar een overeenkomst mee aangegaan is. Daarom houd ik een kleine slag om de arm.
Veel uitvaartondernemingen bieden de service van een deels voorgedrukte wilsbeschikking. Een dergelijke formulier heeft geen juridische status. Een document dat deels voorgedrukt is en waar je wensen kunt aankruisen, is geen rechtsgeldig codicil. Meer een soort geheugensteun.
Een codicil kan men altijd veranderen, of helemaal intrekken. Als dat al voor een codicil of testament geldt, geldt het zeker ook voor de voorgedrukte wilsbeschikking.
Als uw moeder geen andere of aanvullende overeenkomst met de uitvaartverzorger is aangegaan, kan het document uit 2009 genegeerd worden.
Met vriendelijke groet,
mr W.G.H.M. van der Putten
TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.
TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl
TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Zoals: Is een uitvaartondernemer verplicht?
TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43
TIP
www.urnenwinkel.nl. De mooiste collectie urnen voor de beste prijs.