Wij verzorgen uitvaarten
bekijk de reviews

Overlijden melden: 088 - 848 82 27

Wilsbeschikking begrafenis moeder

8 februari 2006

Vraag nummer: 4272 (oude nummer: 7450)

Geachte heer

Mijn moeder zit enkele jaren in een verpleeghuis. Mijn oudste zus is de contactpersoon, maar walst over onze gevoelens heen.
Nu heeft ze mijn moeder ( die al een wilsbeschikking heeft, ( wel door mijn zus geschreven en door mijn moeder ondertekent) in het verpleeghuis een nieuwe wens kenbaar laten maken. Mijn moeder is hier echter niet meer toe in staat daar ze dementerend is.
Nu willen wij met 3 zussen een deel van de as hebben.
Wat kunnen wij doen en hoe te handelen? Hebben wij als andere kinderen een recht van spreken of niet???

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Uw moeder heeft recht van spreken, niet de kinderen. Maar ja, als ze dementeert...
Het is maar de vraag of de nieuwe wilsbeschikking geldig is. Ik meen van niet, omdat de wet voorschrijft dat een codicil / wilsbeschikking door betrokkene helemaal zelf met de hand geschreven moet zijn. Een door een ander geschreven verklaring, die door moeder is ondertekend, is ongeldig. Ook een getypte tekst is ongeldig, trouwens. Iemand moet het zelf opschrijven en er zelf een datum bij zetten en ondertekenen.

Ik kan niet beoordelen of uw moeder aanspreekbaar is, maar anders zou u met haar moeten overleggen of zij akkoord is dat de kinderen een deel van de as krijgen. Het zou fijn zijn als zij dat zelf (!) op papier zou kunnen schrijven, dan is er wel een rechtsgeldige wilsbeschikking op dit punt.

Wellicht is het verstandig als u eens voor advies contact opneemt met een notaris.

mr W.G.H.M. van der Putten

Print deze pagina

Spelregels

Stel zelf een vraag

Wel verplicht, maar
wordt niet gepubliceerd.

×

Spelregels

  • U kunt een vraag intypen; het antwoord staat binnen 48 uur onder de vraag.
  • De service staat open voor particulieren en voor instellingen, ondernemers en begraafplaatsen die relatie zijn van Uitvaart.nl, Juridisch Adviesbureau Van der Putten of Grafzorg Nederland.
  • Een vraag moet een algemeen karakter hebben. Bijvoorbeeld: "Moet ik een uitvaartondernemer inschakelen ", "Mag een asbus worden begraven", "Mag een begraafplaats kosten voor onderhoud rekenen ", "Mag een lijk in een ambulance worden vervoerd ".
  • Vragen die betrekking hebben op individuele situaties (bijvoorbeeld: "Ik verschil van mening met de begraafplaats over de rechten op een graf ") kunnen niet worden behandeld, omdat voor een juist antwoord veel gegevens over feiten en omstandigheden nodig zijn. Voor dergelijke individuele vragen kunt u - vrijblijvend - bij juridisch adviesbureau Van der Putten terecht.
  • Zowel de vraag als het antwoord zijn openbaar.
  • Uw vragen worden serieus en zorgvuldig behandeld, maar uitvaart.nl en mr. Van der Putten aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste toepassingen en gevolgen.

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219 Dag en nacht bereikbaar Nee, ga verder