Wij verzorgen uitvaarten
bekijk de reviews

Overlijden melden: 088 - 848 82 27

Toestemming afnemen en bewaren vingerafdruk

6 januari 2016

Vraag nummer: 44763

Is er wetgeving met betrekking tot het afnemenen bewaren van vingerafdrukken, ook digitale vingerafdrukken? Is afnemen en opslaan van vingerafdrukken toegestaan zonder afspraken met of opdracht van nabestaanden?

Antwoord:

Geachte heer,

Er bestaat geen regelgeving met betrekking tot het afnemen en bewaren van vingerafdrukken. Digitaal of niet, is niet relevant.

Normaal gesproken moet iemand zelf instemmen met het nemen van een vingerafdruk, tenzij het gaat om afdrukken ten behoeve van strafrechtelijk onderzoek. Als iemand overleden is, is de persoon die de uitvaart regelt, de persoon die zeggenschap heeft over het stoffelijk overschot en die in principe ook beslist over het wel of niet nemen van vingerafdrukken. Ik schrijf 'in principe' omdat de opdrachtgever zich in zo'n situatie altijd behoort te laten leiden door de wens of vermoedelijke wens van de overledene. Nu is het de vraag of die wens bekend is, als het gaat om vingerafdrukken. Meestal schrijven mensen daar niets over op in hun testament of codicil. Maar iemand kan misschien wel gehoord hebben dat het bij een kennis gebeurde en toen hebben opgemerkt dat het wel een mooi idee was, of juist niet.

Het is niet nodig dat alle kinderen, kleinkinderen of erfgenamen van de overledene toestemming geven voor het maken van een vingerafdruk. Als een of meer of zelfs bijna alle andere kinderen er niet mee instemmen, als de opdrachtgever van de uitvaart het wil, zullen zij met hard bewijs moeten komen dat de overledene het beslist niet wilde. Het zal in de meeste gevallen erg moeilijk zijn zulk bewijs te leveren. De opdrachtgever hoeft niet met bewijs te komen dat de overledene het wel wilde.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartmarkt.nl


TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Zoals: Wie is verantwoordelijk voor de kosten van de uitvaart?

Print deze pagina

Spelregels

Stel zelf een vraag

Wel verplicht, maar
wordt niet gepubliceerd.

×

Spelregels

  • U kunt een vraag intypen; het antwoord staat binnen 48 uur onder de vraag.
  • De service staat open voor particulieren en voor instellingen, ondernemers en begraafplaatsen die relatie zijn van Uitvaart.nl, Juridisch Adviesbureau Van der Putten of Grafzorg Nederland.
  • Een vraag moet een algemeen karakter hebben. Bijvoorbeeld: "Moet ik een uitvaartondernemer inschakelen ", "Mag een asbus worden begraven", "Mag een begraafplaats kosten voor onderhoud rekenen ", "Mag een lijk in een ambulance worden vervoerd ".
  • Vragen die betrekking hebben op individuele situaties (bijvoorbeeld: "Ik verschil van mening met de begraafplaats over de rechten op een graf ") kunnen niet worden behandeld, omdat voor een juist antwoord veel gegevens over feiten en omstandigheden nodig zijn. Voor dergelijke individuele vragen kunt u - vrijblijvend - bij juridisch adviesbureau Van der Putten terecht.
  • Zowel de vraag als het antwoord zijn openbaar.
  • Uw vragen worden serieus en zorgvuldig behandeld, maar uitvaart.nl en mr. Van der Putten aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste toepassingen en gevolgen.

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219 Dag en nacht bereikbaar Nee, ga verder