Wij verzorgen uitvaarten
bekijk de reviews

Overlijden melden: 088 - 848 82 27

Rechtsgeldigheid wilsbeschikking

2 april 2017

Vraag nummer: 50313

Hallo,

Ik neem aan dat niet elke wilsbeschikking ook rechtsgeldig is. Hoe kun je je wilsbeschikking toch rechtsgeldig laten verklaren? Ik zit met een vrij ingewikkelde zaak en wil mijn auteursrechten totaal afschermen voor nu en na mijn overlijden.

Met vriendelijke groet,

Marina de Beukelaer

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Elke wilsbeschikking is rechtsgeldig, mits u de juiste vorm kiest voor hetgeen u wilt regelen.
Als u alleen een beschikking wilt maken voor uw uitvaart, is een codicil voldoende. Maar een codicil is alleen rechtsgeldig als het handgeschreven is, gedateerd en ondertekend. Bij codicil kunnen ook persoonlijke voorwerpen met emotionele waarde maar geen grote geldelijke waarde worden vermaakt.

Wilt u zaken met een grote geldelijke waarde zoals een huis of een nieuwe auto vermaken, dan hebt u een testament nodig. Ook iets u iemand wilt onterven of juist wilt laten erven of een legaat wilt geven. Een executeur moet bij testament worden benoemd. Voogdij voor uw minderjarige kinderen regelen, idem. Een testament kan alleen door een notaris worden opgemaakt.

Maar gewoon zelf een velletje voltypen, met of zonder handtekening, is nooit een rechtsgeldige wilsbeschikking.

Een wilsbeschikking rechtsgeldig laten verklaren kan niet. Dan moet u de niet geldige verklaring gewoon vervangen door een wel geldige.

Ik weet niet waarvoor u auteursrechten wilt afschermen, maar het klinkt als iets dat zich leent voor een testament en misschien zelfs ook voor een levenstestament. Maar dan zitten we op het vlak van het erfrecht en een notaris. De juridische adviesrubriek behandelt geen erfrecht, vragen over erfbelasting of problemen rond de nalatenschap e.d.
Deze rubriek is er alleen voor juridische vragen over begraven en cremeren. Zie de toelichting bij deze rubriek.

Zie de vraag Erfenis / erfrecht (lees dit eerst!) in de lijst 'Meest gestelde vragen' voor diverse tips waar u dan wel terecht kunt, zoals de Notaristelefoon en de vragen en antwoorden in de adviesrubriek Notarieel recht / erfrecht.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43

TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Zoals: Wie is verantwoordelijk voor de kosten van de uitvaart?

Print deze pagina

Spelregels

Stel zelf een vraag

Wel verplicht, maar
wordt niet gepubliceerd.

×

Spelregels

  • U kunt een vraag intypen; het antwoord staat binnen 48 uur onder de vraag.
  • De service staat open voor particulieren en voor instellingen, ondernemers en begraafplaatsen die relatie zijn van Uitvaart.nl, Juridisch Adviesbureau Van der Putten of Grafzorg Nederland.
  • Een vraag moet een algemeen karakter hebben. Bijvoorbeeld: "Moet ik een uitvaartondernemer inschakelen ", "Mag een asbus worden begraven", "Mag een begraafplaats kosten voor onderhoud rekenen ", "Mag een lijk in een ambulance worden vervoerd ".
  • Vragen die betrekking hebben op individuele situaties (bijvoorbeeld: "Ik verschil van mening met de begraafplaats over de rechten op een graf ") kunnen niet worden behandeld, omdat voor een juist antwoord veel gegevens over feiten en omstandigheden nodig zijn. Voor dergelijke individuele vragen kunt u - vrijblijvend - bij juridisch adviesbureau Van der Putten terecht.
  • Zowel de vraag als het antwoord zijn openbaar.
  • Uw vragen worden serieus en zorgvuldig behandeld, maar uitvaart.nl en mr. Van der Putten aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste toepassingen en gevolgen.

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219 Dag en nacht bereikbaar Nee, ga verder